Pátek, 29. března 2024

Vědci vytvořili pro zábavní park model úložiště CO2

Vědci vytvořili pro zábavní park model úložiště CO2

Pracovníci z Přírodovědecké fakulty a Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity (MU) vytvořili pro tamní zábavní vědecké centrum Vida! model úložiště úložiště oxidu uhličitého (CO2). Netradičním způsobem tak chtějí návštěvníky upozornit na problémy spojené se změnou klimatu, na níž se podílí vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. ČTK to dnes řekla Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.

Nová interaktivní výstava se jmenuje Vraťme CO2 pod zem. "Expozice vytváří iluzi geologického rezervoáru, tedy horninové vrstvy vhodné pro ukládání oxidu uhličitého. Vtáhne diváka až 2,5 kilometru pod zemský povrch. Návštěvník jí může procházet a postupně se dovídat informace o geologickém ukládání CO2," řekla ČTK spoluautorka expozice architektka Darina Havlíková.

Expozice prezentuje technologii zachycování a ukládání CO2, která spočívá v tom, že se emise u velkých zdrojů znečištění, jako jsou elektrárny, zachytí a před vypuštěním do ovzduší se z nich oddělí oxid uhličitý.

Plyn je zchlazen a stlačen do kapalné formy. Pak je přepraven na úložiště, kde se vtlačí hluboko pod zem. Cílem výstavy je seznámit veřejnost s výhodami a riziky této technologie a s možnostmi jejího uplatnění v rámci České republiky.

Návštěva této dočasné expozice, která potrvá do dubna 2016, je součástí vstupného do zábavního vědeckého centra Vida! Výstava je součástí projektu Zachycování a ukládání CO2 - sdílení znalostí a zkušeností, jehož cílem je předat získané informace na toto téma veřejnosti.

Park Vida! se nachází v areálu brněnského výstaviště. Na přibližně 150 interaktivních exponátech jednoduchou formou vysvětluje fyzikální či chemické jevy.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů