Čtvrtek, 28. března 2024

Firma Metalšrot Tlumačov dostala pokutu sto tisíc za výkup kolejnic od fyzických osob

Firma Metalšrot Tlumačov dostala pokutu sto tisíc za výkup kolejnic od fyzických osob

Pokutu sto tisíc korun uložili inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Oblastního inspektorátu v Olomouci společnosti Metalšrot Tlumačov a. s. Firma ve své provozovně v obci Dřevnovice na Prostějovsku celkem čtyřikrát porušila zákon o odpadech.

,,Společnost v průběhu května 2014 vykoupila od fyzických osob 2,3 tuny kolejnic různých délek a přes jednu tunu takzvaných podkladnic, tedy ocelových desek, které se vkládají mezi kolejnice a pražce. Tyto věci přitom sběrny od fyzických osob vykupovat nesmějí. Navíc sběrna za vykoupená zařízení z železniční infrastruktury poskytla peníze v hotovosti. Tím také porušila zákon o odpadech," řekl Radek Pallós, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci.

Inspektoři zároveň zjistili, že firma bez povolení neutříděně shromažďovala odpad kategorie ostatní a nevedla úplnou identifikaci fyzických osob, od kterých odpad vykupovala.,,Protože se firma dopustila hned čtyř porušení zákona o odpadech, podáme ke Krajskému úřadu Olomouckého kraje návrh na odebrání souhlasu s provozováním uvedené sběrny," řekl Pallós.

,,Zákaz výkupu stanovených odpadů od fyzických osob (například umělecká díla, bohoslužebné předměty, průmyslová strojní zařízení či obecně prospěšná zařízení) zjišťujeme poměrně často. Železnice se dlouhodobě potýká s krádežemi kovů. V tomto případě jde o rozsáhlé a evidentní krytí krádeží kolejnic. Proto budeme postupovat velmi přísně. I nadále se budeme intenzivně věnovat této kontrolní činnosti, která pomáhá snížit protiprávní jednání v oblasti sběru a výkupu kovů," komentoval situaci Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů