Úterý, 16. dubna 2024

Papírna Mondi Štětí špatně zabezpečila skladované závadné látky, dostala pokutu 450 tisíc

Papírna Mondi Štětí špatně zabezpečila skladované závadné látky, dostala pokutu 450 tisíc

Pokutu 450 tisíc korun uložili inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Oblastního inspektorátu v Ústí nad Labem papírně Mondi Štětí a.s. Firma porušila celkem tři podmínky platného integrovaného povolení. Nejzávažnějším pochybením bylo dlouhodobé nakládání se závadnými látkami v nedostatečně kontrolovaných a zabezpečených nádržích.

,,Společnost skladovala anorganické sloučeniny k výrobě buničiny ze dřeva i roztoky obsahující lignin a pryskyřici. Uchovávala také ropné látky jako je mazut. U tanků, v nichž látky měla, však v zákonných intervalech neověřovala těsnost. Zjistili jsme také, že některé záchytné jímky pod jednotlivými skladovacími tanky měly porušený plášť. Nebyla tak zajištěna dostatečná ochrana před jejich únikem do okolního prostředí. Některé přitom byly skladovány ve velkých objemech tisíců metrů krychlových," uvedl Jaroslav Vacek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Připomínky ke způsobu skladování závadných látek přitom vznesli inspektoři ČIŽP už při kontrolách v minulosti.

Firma také pochybila při sledování kvality odpadních vod vypouštěných z čistírny. ,,U některých ukazatelů nebyla dodržena předepsaná četnost odběru vzorků," dodal Vacek.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů