Sobota, 20. dubna 2024

3D expedice do světa molekul

3D expedice do světa molekul

Chcete prozkoumat, jak vypadají organické látky, DNA nebo bílkoviny na úrovni atomů a molekul? Naši chemici vás provedou ,,nanosvětem" ve speciální 3D posluchárně. Program je vhodný i pro školy.

Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy připravili dvě 3D prezentace, díky kterým si prohlédnete různé chemické látky pěkně zblízka.

Obě prezentace budou mít premiéru během Týdne vědy a techniky ve středu 11. listopadu 2015. Konají se v místnosti Ch7 v budově chemické sekce Přírodovědecké fakulty UK (Hlavova 8, Praha 2).

Kapacita posluchárny je 25 návštěvníků a je nutné se předem objednat na e-mailu ester.nagyova@natur.cuni.cz. Rádi přivítáme také školní skupiny. Pedagogové registrovaní v projektu Přírodovědci.cz si mohou účast na obou akcích rezervovat v Katalogu pro učitele.

Procházka světem molekul

Petr Šmejkal

10:40-11:40

Ukážeme si několik prostorově (stereochemicky) zajímavých molekul či objektů - například různé formy uhlíku, vybrané komplexy nebo krystalové mřížky. Podíváme se také na různé typy izomerií a na konformační analýzu.

3D prezentace vám tato témata představí názorněji a atraktivněji, než jak to dokáže třeba středoškolská učebnice.

Biomolekuly ve 3D

Václav Martínek

13:00-14:00

Prozkoumáme zástupce čtyř hlavních skupin biomolekul - sacharidů, nukleových kyselin, proteinů a lipidů. Molekuly si prohlédneme nejen ve 3D, ale některé z nich i ve 4D. To znamená, že budeme sledovat jejich pohyb a proměny v čase.

alt: Dva pohledy na bílkovinu Rubisco, která je klíčovým enzymem fotosyntézy. Autor vizualizací Václav Martínek. Dva pohledy na bílkovinu Rubisco, která je klíčovým enzymem fotosyntézy. Autor vizualizací Václav Martínek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů