Středa, 24. dubna 2024

Jihomoravská města nebudou lidem přispívat na výměnu kotlů

Jihomoravská města nebudou lidem přispívat na výměnu kotlů

Města v Jihomoravském kraji se zatím nechystají finančně podílet na dotacích, které lidem na výměnu starých kotlů na pevná paliva přerozdělí z ministerstva životního prostředí Jihomoravský kraj. Podle mluvčí znojemské radnice Zuzany Pastrňákové jsou tyto dotační programy v kompetenci Státního fondu životního prostředí. Ministerstvo dá krajům v první výzvě zhruba tři miliardy korun pro občany na výměnu starých kotlů. Jihomoravský kraj dostane téměř 136 milionů korun, za které musí do roku 2018 vyměnit minimálně 900 kotlů.

Jihomoravský kraj nepředpokládá, že by se města a obce na dotacích podílela. A města to potvrzují. "Podle našeho názoru jsou tyto dotační programy v kompetenci Státního fondu životního prostředí, který byl k tomuto účelu zřízen. Nepovažujeme proto za nutné se k tomuto programu připojovat s dalšími veřejnými prostředky," uvedla Pastrňáková. Dodala, že kdyby byl objem peněz v programu nedostatečný, měl by ho zvyšovat stát, nikoli města.

Podílet se nebude ani Brno. "Město v této věci žádné zvláštní dotace neplánuje. Finance od státu jdou na jednotlivé kraje, které budou lidem na výměny kotlů přispívat," sdělil ČTK mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Jihomoravský kraj plánuje, že na prvních skoro 136 milionů vyhlásí dvě výzvy. Jedna by měla být v zimních měsících. Kraj předpokládá, že v ní rozdá okolo 80 milionů. Zbylých více než 50 milionů by mělo připadnout na pozdější druhou výzvu. Přesnější informace ale budou známy až za několik týdnů.

Kraj zjišťuje zájem občanů prostřednictvím dotazníků, který je na webových stránkách kraje. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) pomůže výzva lidem řešit situaci v jejich rodinných domech a snížit emise z lokálního vytápění domácností. Zájemci mohou starý kotel na pevná paliva vyměnit za novější typy, ale také za plynové kondenzační kotle, tepelná čerpadla nebo mohou nainstalovat solárně-termické soustavy pro přitápění nebo přípravu teplé vody. Lidé mohou dosáhnout na podporu mezi 70 až 85 procenty, zbytek zaplatí sami. Maximální dotace je však 127.500 korun.

V novém programovém období rozdělí ministerstvo krajům na nové kotle až devět miliard korun ve třech výzvách. V první výzvě uvolní tři miliardy. Ve všech třech výzvách může Jihomoravský kraj dosáhnout až na 400 milionů.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů