Úterý, 19. března 2024

Už jen do neděle mohou lidé vybírat Alej roku 2015

Už jen do neděle mohou lidé vybírat Alej roku 2015

Už jen do konce tohoto víkendu mohou lidé vybíratAlej roku 2015. V anketě, kterou Arnika pořádá už popáté, zvolí veřejnost nejen absolutní celostátní vítězku, ale i nejkrásnější stromořadí s nejsilnějším příběhem v každémz českých a moravských krajů. Pro některou z 65 nominovaných alejímohou zájemci hlasovat na webu alejroku.czaž do neděle 15. listopadu. Hlasování končí přesně o půlnoci. V celkovém pořadí zatím vede s 850 hlasy Melkovská alej v Jihomoravském kraji.

Aktuální počty hlasů a pořadí nominovaných alejí naleznete v přiložené tabulce.

,,Přála bych si, aby titul získala alej, která je podle hlasujících nejen nejkrásnější, ale má i nejsilnější příběh. Do ankety lidé přihlásili velmi rozmanitá stromořadí. Mezi nominovanými najdeme aleje okolo silnic i ty, jež lemují stezky k hradům a zámkům, aleje staleté i čerstvě vysázené. Děkujeme lidem, že si stromořadí všímají, chrání je, a dokonce vysazují nová. Jsou totiž důležitá jak pro člověka, tak pro přírodu samotnou,"přibližujeletošní ročník vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

,,Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránitneumí, což mě přimělo, abychomjim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,"říká ředitelkagenerálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Kromě samotných alejí soutěží i autoři jednotlivých nominací, kteří mohou vyhrát hodnotné ceny.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které je zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale i fotky přihlášené samostatně. Nejkrásnější fotografie vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů. Partnerem soutěže je společnost Y-Soft.

Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové, knihy Aleje od nakladatelství Mladá fronta, něco ,,na zub" od PRO-BIO, poukazy na fotografické služby odCentra FotoŠkoda nebo vstupenky a permanentky do Botanické zahrady hl. m. Prahy a arboreta výstaviště Flora Olomouc a mnoho dalších.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice ,,Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 166 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: ve zcela novém průvodci Cesty k moravským alejím, ale i starších publikacích Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.

Pro ty, kteří chtějí získat nové poznatky o ochraně alejí a finančních zdrojích pro jejich obnovu, je určen už třetí ročník mezinárodní konference Aleje 2015. Setkání s našimi i zahraničními odborníky se uskuteční ve dnech 27. a 28. listopadu v Lednici.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů