Čtvrtek, 28. března 2024

Dvoukomorový pytel na odpadky má lidem usnadnit třídění odpadu

Dvoukomorový pytel na odpadky má lidem usnadnit třídění odpadu

Zjednodušit třídění odpadu a snížit náklady na jeho likvidaci má lidem nový vícekomorový pytel na odpadky, jehož výrobu zřejmě jako první na světě zahájila v Olomouci společnost PlanetCare. Lidé díky novému pytli s dvěma oddělenými komorami mohou v jednom odpadkovém koši od sebe snadno oddělit směsný odpad z domácnosti od plastů. Na první pohled jednoduchý nápad už zaujal některé velké obchodní řetězce, jako je například americký WalMart. Společnost PlanetCare na nový pytel získala evropský průmyslový vzor.

"Množství vytříděného odpadu jedné domácnosti v ČR dosahuje každoročně téměř 50 kilogramů a tento ukazatel neustále stoupá. Produkt, s nímž přicházíme na trh, však může tuto činnost výrazněji urychlit a zjednodušit," řekl dnes novinářům jednatel PlanetCare Filip Hůlka. Při výběru typu odpadu, pro který bude nový pytel určen, nakonec volba padla na směsný odpad a plasty, které jsou podle Hůlky největší zátěží pro životní prostředí.

Firma PlanetCare oslovila několik výrobců v tuzemsku a zahraničí. Produkci nového pytle poté zadala společnosti Cazer z Olomouce. "Po třech letech vyvinula speciální výrobní linku schopnou vyrábět produkt ve velkém. Zajistila výrobní prostory i obsluhující personál," podotkl Hůlka.

Podle majitele firmy Cazer Radima Cázera má nový pytel obrovský obchodní potenciál. "Jde o velmi jednoduchou pomůcku každodenní potřeby, jež odstraní všechny dosavadní předsudky a umožní třídit odpad i tam, kde to do dnešního dne nebylo vůbec myslitelné," míní Cázer. Podle něj se nikde na světě zatím nepodařilo zkonstruovat výrobní technologii, která umožňuje spojit více komor do jednoho sáčku.

Dvoukomorový pytel na odpadky podle Hůlky najde uplatnění nejen v domácnostech, ale také v kancelářích, školách, nemocnicích, restauracích či na úřadech. "Produkt jsme úspěšně otestovali na několika stovkách lidí a požádali o zpětnou vazbu také mezinárodní experty. Zájem prodávat EcoTwinBag projevil například největší světový obchodní řetězec WalMart, stejně jako britská společnost Interplas či německá Deiss," řekl Hůlka.

Obchodní ředitel PlanetCare Dušan Antel vypočítal, že pokud firma v Česku, Polsku, Německu, Rakousku a na Slovensku získá pouze jedno procento potenciálních zákazníků, ročně bude muset vyrobit 64 milionů pytlíků. Výroba má nabíhat postupně podle toho, jak se bude dařit firmě získávat objednávky a dolaďovat technologii. V první fázi si projekt vyžádal investici převyšující deset milionů korun. "Odhadujeme, že ještě jednou tolik bude stát doladění technologie a výroby," podotkl Cázer. Nová výroba dvoukomorových pytlů na odpad by měla v olomouckém závodu firmy Cazer dát práci až patnácti lidem.

Dvoukomorové sáčky budou zhruba dvojnásobně dražší než běžné sáčky na odpad, podle Antela se ale lidem vyplatí. "Je to hlavně z důvodu rapidního snížení nákladů na odvoz směsného odpadu zhruba o padesát procent," řekl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů