Pátek, 19. dubna 2024

Město Brno snižuje poplatek za odpad seniorům a dětem do tří let

Město Brno snižuje poplatek za odpad seniorům a dětem do tří let

Město Brno v příštím roce nebude zvyšovat poplatek za komunální odpad a navíc uleví sociálně nejpotřebnějším - seniorům a rodinám s dětmi. Nově totiž budou lidé nad 70 let a děti do 3 let platit v příštím roce jen 500 Kč. Pro všechny ostatní občany zůstává stejná částka jako letos, tedy 670 Kč.

Jedním z důvodů, proč zastupitelé města přistoupili ke snížení poplatku pro seniory a děti, byl růst tříděného odpadu a jeho efektivní zpracování, díky němuž se snižují náklady na běžný směsný odpad. Bude-li tento trend poklesu komunálního odpadu (71 tun v roce 2010 oproti 66 tunám v r. 2014) a růstu množství vytříděných odpadů pokračovat, bude možné v příštích letech uvažovat i o mírném snížení platby za komunální odpad pro všechny poplatníky.

,,I nadále budeme pracovat na tom, aby to lidé měli ke kontejnerům na tříděný odpad čím dál blíž a bylo pro ně snadnější odpad třídit. Všech, kteří tak poctivě činí už dnes, si velmi vážíme a připravujeme systém bonusů, který zodpovědný přístup ocení do budoucna i finančně," uvedl náměstek primátora Martin Ander. Ten upozornil na připravovaný nový zákon o odpadech, podle kterého bude město Brno hledat další možnosti nejenom výběru poplatku, ale i jeho snížení.

Poplatek za komunální odpad je splatný každoročně do konce května s tím, že nově ho občané města budou moci od příštího roku zaplatit na pokladnách na Malinovského náměstí a na ul. Šumavská i kreditní kartou, dále také prostřednictvím bankovního převodu či složenkou. Veškeré další informace jsou ke stažení na www.brno.cz/odpady .

ZDROJ: brno.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů