Pátek, 29. března 2024

Středočeši budou moci žádat o dotace na kotle od poloviny ledna

Středočeši budou moci žádat o dotace na kotle od poloviny ledna

Středočeši budou moci žádat o dotace na výměnu starých kotlů za nové od poloviny ledna příštího roku. Krajští radní dnes schválili dokumenty pro vyhlášení výzvy. Hejtmanství ale zatím stále čeká na rozhodnutí ministerstva životního prostředí o udělení dotace téměř 518 milionů korun. V regionu má být do roku 2018 vyměněno 3460 kotlů, sdělila ČTK mluvčí kraje Nicole Mertinová.

Program a text výzvy bude po schválení zastupitelstvem viset 30 dnů na úřední desce, poté budou moci zájemci svoji žádost o dotaci podat na krajském úřadu. "Rada obsah obou dokumentů doporučuje zastupitelům schválit s tím, že chceme, abychom o něm mohli veřejnost informovat již od 14. prosince 2015 a aby bylo možné od 15. ledna příštího roku podávat žádosti," uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Zájemci mohou starý kotel na pevná paliva vyměnit za novější typy, ale také za plynové kondenzační kotle, tepelná čerpadla nebo mohou nainstalovat solárně-termické soustavy pro přitápění nebo přípravu teplovodního vytápění či mikroenergetická opatření, například zateplení.

Středočeský kraj v minulých letech vyhlásil dvě kola dotací na výměnu kotlů, o obě byl od začátku velký zájem. Příspěvky na změnu vytápění vyplácejí i některá města. Například Kladno poskytuje příspěvek na změnu zdroje vytápění od roku 1992. "Za tuto dobu bylo kladně projednáno 1247 žádostí," sdělila ČTK mluvčí magistrátu Lenka Růžková. Letos přišly městu dvě žádosti, které projednala komise pro životní prostředí. Jedna na instalaci tepelného čerpadla, příspěvek činil 20.000 korun, a druhá na plynofikaci objektu, šlo o příspěvek 5000 Kč. Obě žádosti město schválilo. Kladno má mezi podmínkami například trvalý pobyt ve městě nebo musí žádat přímo majitel nemovitosti. Maximální částka, kterou lze získat, je 20.000 korun. Ta se ale týká tepelných čerpadel, u kotlů na plyn je to 5000 Kč.

V Mělníku přispívá radnice lidem, kteří si pořídí ekologičtější kotel a splní podmínky města, 7000 Kč. Město podporu nabízelo ještě dříve, než byly vyhlášeny krajské dotace na nákup nových kotlů. "Této možnosti lidé mohutně využívali a zájem byl uspokojen. V současné době, když už se ani plynofikace města dál významně nerozšiřuje, je zájem občanů našeho města menší, zhruba tři až čtyři žádosti ročně. Lidé se spíše orientují na fondy kraje nebo Státního fondu životního prostředí," uvedla mluvčí radnice Helena Vavřinová. Příspěvek dostávají také lidé v Berouně. "Pokud si občan zažádá a vymění svůj kotel za kotel na ekologičtější palivo, například plyn, elektřinu nebo tepelné čerpadlo, může od radnice dostat příspěvek na uhrazení nákladů," uvedla mluvčí města Adéla Felklová.

Kolín plánuje pomoc s administrativním vyřízením žádosti o příspěvek od kraje. Nymburk se k poskytování dotací nepřipojí, ale dlouhodobě nabízí lidem půjčky se zvýhodněným úrokem z fondu rozvoje bydlení nejen na plynové a elektrické kotle. Podobná možnost je i v Příbrami. "Město Příbram dlouhodobě poskytuje obyvatelům města, mimo jiné i na zřízení ekologického topení, zvýhodněné půjčky z fondu oprav a modernizace bytového fondu, a to až do 200.000 korun," uvedla mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů