Pátek, 19. dubna 2024

Konference: ČR navýší zásoby jaderného paliva. Je to úkol pro ČEZ

Konference: ČR navýší zásoby jaderného paliva. Je to úkol pro ČEZ

Jedním z prvních opatření, které mají posílit energetickou bezpečnost ČR a jež vyplývají ze zadání obsažených ve vládou schválené aktualizované Státní energetické koncepci (ASEK), je navýšení zásob jaderného paliva. Spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou se na tom shodli odborníci, kteří vystoupili na poslední z letošních konferencí Institutu pro veřejnou diskusi na téma Surovinové bezpečnosti.

Premiér Bohuslav Sobotka na úvod svého vystoupení připomněl, že vláda letos schválila Národní akční plán pro rozvoj jaderné energetiky (NAP), ASEK a také rozhodla o limitech na těžbu hnědého uhlí, a tím dala jasný signál, jakým směrem se bude energetika ubírat. ,,Prvním úkolem, který z ASEK vyplývá, je navýšení zásob paliva pro české jaderné elektrárny, a to je na zodpovědnosti ČEZ, který tyto elektrárny provozuje a disponuje potřebnými skladovacími kapacitami pro jaderné palivo. Neměla by to řešit Správa státních hmotných rezerv," řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda představenstva Skupiny ČEZ Daniel Beneš s premiérem o nutnosti předzásobení souhlasil. ,,Politická situace není zdaleka tak stabilní jako v minulosti a jde proto o logický a legitimní požadavek. Technicky je to možné a obchodně to lze vyjednat, takže by to pro ČEZ měl být splnitelný úkol," reagoval Daniel Beneš. ASEK počítá s postupným navýšením zásob paliva až na čtyři roky provozu jaderných elektráren, v současnosti disponuje ČEZ zásobami na 1,5 roku.

Vládou schválená ASEK sází na růst podílu výroby zejména z jádra a obnovitelných zdrojů. ,,Jádro a obnovitelné zdroje jsou schopny zásadním způsobem přispět k zajištění bezpečnosti dodávek energie a k plnění závazků ČR v oblasti snižování emisí CO2 právě za předpokladu trvalého zajištění dostatečné disponibility jaderného paliva a krom toho také zajištění dostatečných skladovacích a regulačních možností pro obnovitelné zdroje," uvedl poradce ministra průmyslu Pavel Šolc.

Jaderné palivo označil Pavel Šolc za ,,kvazidomácí zdroj", neboť si ČR může jeho zásoby zajistit na několik let dopředu. Aleš John, expert na jadernou energetiku a bývalý ředitel JE Dukovany k tomu dodal: ,,Prostory na skladování jaderného paliva jsou už nyní k dispozici v Dukovanech i v Temelíně zhruba na 3,5 roku, skladování paliva v ČR tak v podstatě není žádný zásadní technický problém."

Bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl řekl, že ČR si musí v energetice udržet výrazný stupeň nezávislosti, ale zároveň by neměla ignorovat vývoj v Německu a zbytku západní Evropy a postupovat koordinovaně. ,,Měli bychom si udržet pozici, kdy jsme potřebným partnerem minimálně pro jednoho významného globálního hráče, v našem případě Německo. Sice se nám nelíbí přetoky elektrické energie, proudící přes naši síť z Německa, na druhou stranu je dobré, že jsme díky tomu pro Německo nepostradatelní ještě minimálně příštích 10 až 15 let, než si tento problém technicky vyřeší," uvedl Jaroslav Míl. Podle něj je to důležité například v souvislosti s politickým prosazováním nových jaderných zdrojů v ČR na mezinárodní úrovni.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů