Středa, 24. dubna 2024

ZACI SI V CISTIRNACH ODPADNICH VOD PRIPOMENOU SVETOVY DEN ZACHODU

ZACI SI V CISTIRNACH ODPADNICH VOD PRIPOMENOU SVETOVY DEN ZACHODU

Asi 11 procent celkove svetove populace nema podle odhadu pristup k pitne vode. I na tuto zavaznou skutecnost ma uprit pozornost sveta Svetovy den zachodu, ktery pripada na 19. listopadu. Proto je tento den dobrou prilezitosti pripomenout si, ze hodnota kvalitnich vodnich zdroju v nasem okoli ma i svuj velmi kazdodenni a lokalni kontext. Blizke seznameni s timto kontextem umozni Arnika zakum zakladnich skol pri prohlidkach lokalnich cistiren odpadnich vod v Praze, Decine a Hajove u Pribora.

Pripominka Svetoveho dne zachodu zapada do snah projektu Voda ziva a s nim souvisejici souteze pro skoly.

,,V soutezi umoznujeme detem, aby se s touto tajemnou velicinou seznamovaly v ramci skolni vyuky. Vodu zkoumaji primo na rece nebo potoku v bezprostrednim okoli sveho domova a skoly. Deti nejvic bavi poznavat veci, na ktere si mohou primo sahnout, a ktere se jich tykaji. Proto jim dnes chceme prakticky ukazat, co se stane s vodou, kdyz doma splachnou. Diky teto exkurzi treba zjisti, ze vylitim nebezpecnych chemikalii do zachodu problem nezmizi, protoze cistirny si neporadi se vsemi latkami, a ty se tak dostavaji zpatky do nasich rek," vysvetluje smysl exkurze do cistiren odpadnich vod vedouci projektu Voda ziva Kamil Repes z Arniky.

Zaci z prazske Zakladni skoly Spitalske navstivi v patek 20. listopadu Starou cistirnu odpadnich vod v Bubenci, kde se seznami se s tim, jak kdysi fungovala. K videni budou ale i soucasna moderni zarizeni, ktera kazdy den cisti vodu vracejici se do reky. Zaci ze ZS Machova v Decine 24. Listopadu z blizka poznaji cistirnu odpadnich vod v Decine - Boleticiich. 26. listopadu se pak zaci ze ZS Dobra u Frydku - Mistku seznami s fungovanim domovni korenove cistirny v Hajove u Pribora.

Svetovy den toalet byl OSN schvalen teprve roku 2013 a rozhodne by nemelo jit jen o prilezitost k recesi. Pripominana predevsim katastrofalni hygienickou situaci lidi v rozvojovych zemich. Odhaduje se, ze na planete dnes zije 2,6 miliardy lidi bez pristupu k zakladni hygiene - to je vic nez ctvrtina populace. Vztah prumyslove vyspelych zemi k vode a jejim zdrojum je nepominutelnou soucasti tohoto problemu. Dulezita je prevence uniku toxickych latek do zivotniho prostredi, ale prave take hospodareni s pitnou vodou.

Exkurze zaku do cistiren odpadnich vod jsou soucasti projektu Voda ziva, kterym chce Arnika verejnost upozornit na dulezitost ochrany vody a na ni vazanych ekosystemu. Soucasti projektu je i monitoring znecisteni rek a take celonarodni soutez pro zakladni a stredni skoly. ,,Protoze je voda naprosto nezbytna pro zivot kazdeho z nas i dalsich generaci, chceme zvysit zajem o vodu, jeji vyznam a jeji kvalitu prostrednictvim souteze take u mladych lidi," dodava vedouci projektu Voda ziva Kamil Repes z decinske pobocky Arniky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů