Pátek, 29. března 2024

V ČR má za deset let jezdit 95.000 elektromobilů a hybridů

V ČR má za deset let jezdit 95.000 elektromobilů a hybridů

V Česku by mělo za deset let jezdit 95.000 elektromobilů a aut na hybridní pohon. V současnosti to není ani tisícovka. Jejich podíl na prodejích nových vozů by měl stoupnout z letošních 0,3 procenta na téměř 12 procent. Vyplývá to z návrhu Národního plánu čisté mobility, který má v pátek projednávat vláda.

Prodeji elektromobilů se zatím v Česku příliš nedaří. Letos se jich prodalo 185, loni za celý rok necelých 200. Stát chce proto přijít se systémem podpory pro rozvoj elektromobility a rovněž pořizování aut na zemní plyn.

Motivovat motoristy k pořízení elektromobilu by měla podpora v podobě dorovnání nákladů na jejich pořízení a provoz na úroveň aut s konvenčními spalovacími motory. Podporu předkládající ministerstvo průmyslu odhaduje v prvních letech na zhruba 200.000 korun. Dále by měly vzniknout parkovací místa pro bezplatné parkování elektromobilů a stanice pro rychlé dobíjení aut na elektrický pohon.

Obdobná opatření by se měla týkat i aut na stlačený zemní plyn. Uvažuje se rovněž o úlevách na dálničních známkách, nižší silniční dani, možností rychlejšího odepisování aut na alternativní pohon nebo odstranění zákazu parkování aut na CNG v podzemních garážích. Auta na alternativní pohon by při svých nákupech měla preferovat státní správa.

Podle Unie nezávislých petrolejářů by mělo ministerstvo průmyslu materiál přepracovat, protože se zabývá pouze podporou využití alternativních paliv a navíc prý uvádí nepravdivé a zavádějící údaje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů