Úterý, 19. března 2024

Nová zelená úsporám: Za měsíc 813 žádostí za více než 181 milionů korun. SFŽP proplácí první žádosti

Nová zelená úsporám: Za měsíc 813 žádostí za více než 181 milionů korun. SFŽP proplácí první žádosti

Měsíc od spuštění příjmu žádostí do kontinuální výzvy programu Nová zelená úsporám dorazilo na Státní fond životního prostředí ČR celkem 813 žádostí za více než 181 milionů korun. A žádosti každým dnem rychle přibývají. Během tohoto týdne budou prvním úspěšným žadatelům o podporu odeslány peníze na jejich bankovní účty.

Příjem žádostí do další letošní výzvy určené pro rodinné domy odstartoval letos 22. října. Jedná se o tzv. kontinuální výzvu, v rámci které bude možné žádat o dotaci průběžně až do roku 2021. Během této doby program přerozdělí zhruba 27 miliard korun získaných z prodeje emisních povolenek. Pro letošní rok je k dispozici 520 milionů korun, v příštím roce je počítáno s 2,85 miliardy korun.

,,Díky lépe nastavenému systému administrace na Státním fondu životního prostředí se nám daří výrazně zkracovat lhůty pro posuzování žádostí. První bezchybné žádosti za více než 2 miliony korun budou vyplaceny do konce tohoto týdne," konstatuje ministr životního prostředí Richard Brabec. Dalších 281 žádostí za 67 milionů korun již bylo akceptováno a k jejich proplacení dojde, jakmile žadatelé doloží dokončení realizace podporovaných opatření.

,,Daří se nám plnit to, co jsme slíbili - jednoduchá administrace, jasná pravidla a pevně dané lhůty, kdy garantujeme proplacení žádosti do 9 týdnů, u perfektně zpracovaných projektů dokonce do 6 týdnů od podání žádosti," sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Více než 75 % požádaných dotačních prostředků směřuje do zateplení rodinných domů. Vůbec nejvíce žádostí dosud přišlo na komplexní renovace a na dílčí zateplení. Ze zdrojů jsou nejžádanější solární termické systémy. Nejvíce žádostí přichází tradičně z Moravskoslezského a Středočeského kraje. Nejmenší zájem o příspěvky je pak naopak v Karlovarském a Plzeňském kraji.

,,Počet podaných žádostí jen dokládá správnost nastavení programu, ve kterém je možné získat až 50% dotaci na zateplení rodinného domu. Výhodou kontinuální výzvy je, že žadatel si svoji akci může v klidu naplánovat a přizpůsobit svým finančním i časovým možnostem. Realizaci úsporných opatření tak může provádět po částech i v průběhu několika let, a to s dotací," vysvětluje Richard Brabec.

Stejně jako v minulých výzvách Nové zelené úsporám je možné zažádat o dotaci před realizací podporovaných opatření, v jejich průběhu nebo i po dokončení. Podání žádosti je rychlé a snadné. Stačí vyplnit elektronický formulář na internetových stránkách programu NZÚ, kde jsou rovněž uvedeny veškeré podrobnější informace.

Žadatelé mohou rovněž využít konzultací na krajských pracovištích Fondu, pro žadatele v programu Nová zelená úsporám jsou všechna kontaktní místa otevřena v pondělí a ve středu od 9.00 do 17.00 hodin a v pátek od 9.00 od 12,00 hodin, případně po telefonické domluvě i v jiných termínech.


Nová zelená úsporám, 3. výzva pro rodinné domy k 23. listopadu 2015


NZÚ 3. výzva RD: Přehled aktivních žádostí podle krajů k 23. listopadu 2015

Alokované žádosti
Kraj nemovitosti
Počet žádostí
Hlavní město Praha
43
Jihočeský kraj
59
Jihomoravský kraj
102
Karlovarský kraj
10
Kraj Vysočina
51
Královéhradecký kraj
33
Liberecký kraj
29
Moravskoslezský kraj
141
Olomoucký kraj
53
Pardubický kraj
35
Plzeňský kraj
20
Středočeský kraj
105
Ústecký kraj
29
Zlínský kraj
67
Celkový součet
777
*Nejsou zahrnuté zrušené žádosti.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů