Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo zemědělství podporuje zájem mladých o přírodu a lesnictví

Ministerstvo zemědělství podporuje zájem mladých o přírodu a lesnictví

Zlepšit povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti je cílem soutěže Mladí lidé v evropských lesích (YoungPeople in EuropeanForests, YPEF) určené mladým od 13 do 19 let. Ti mají při soutěži také možnost diskutovat, spolupracovat a navazovat nové kontakty se svými evropskými vrstevníky. Do místních kol šestého ročníku soutěže se již mohou žáci a studenti základních a středních škol hlásit na webových stránkách www.ypef.cz.

,,Každoročně se zvyšující účast a zájem mladých lidí o tuto soutěž potvrzuje, že její finanční podpora ze strany Ministerstva zemědělství, je správná. Dokládá, že soutěž vztah mládeže k přírodě a lesnictví, které má v naší zemi dlouhou tradici, pozitivně rozvíjí. Oceňuji, že účastníci soutěže nejsou zkoušeni jen z teoretických znalostí, ale že její velká část je zaměřena na praktické dovednosti, které soutěžící využijí i v dalším životě," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství hodlá i nadále soutěž podporovat. ,,Těší mne, že si soutěž za dobu své existence získala oblibu u dětí a mládeže, kteří chtějí být v tomto věku spíše on-line než v terénu.Pokud si tato věková skupina včas uvědomí, že příroda včetně lesů umí nabídnout zajímavé podněty a že je dobré jí rozumět, nemusíme mít strach o naši budoucnost,"uvedl náměstek ministra pro lesní hospodářství Patrik Mlynář.

Soutěž Mladí lidé v evropských lesích, jejímž národním koordinátorem je Česká lesnická společnost, má čtyři kola. V lednu 2016 začne místními koly, která se konají na vybraných lesních správách státních podniků Lesy ČR a Vojenské lesy a statky. Jejich vítězové postoupí do šesti regionálních kol, která sev březnu uskuteční na středních lesnických školách v Hranicích, Písku, Trutnově a Žluticích a na Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Vítězové z těchto kol postupují do červnového národního kola, které se uskuteční v Kostelci nad Černými lesy. Vrcholem je v září mezinárodní kolo, kam postupuje absolutní vítěz kola národního. V minulých letech se konalo v Estonsku, Portugalsku, Německu a Rumunsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů