Pátek, 19. dubna 2024

SOUTĚŽ DIPLOMOVÝCH PRACÍ VRCHOLÍ, VÍTĚZ ZÍSKÁ 10 000 KORUN

SOUTĚŽ DIPLOMOVÝCH PRACÍ VRCHOLÍ, VÍTĚZ ZÍSKÁ 10 000 KORUN

Revitalizace vybraných míst v Brně, odpadní vody, dřevostavby, zahrádkářské kolonie, to je jen zlomek témat, která soutěží v letošním XIII. ročníku Soutěže diplomových prací s tematikou životního prostředí v JMK, kterou každoročně pořádá Jihomoravský kraj ve spolupráci s Lipkou. Vítězové budou vyhlášeni v rámci slavnostní konference ve středu 25. listopadu 2015 v sále ZJMK na Žerotínově náměstí.

Konference je tradičním vyvrcholením Soutěže diplomových prací, které se zabývají tematikou životního prostředí a ekologie se vztahem k území Jihomoravského kraje, kterou tradičně vyhlašuje Jihomoravský kraj ve spolupráci s Lipkou - školským zařízením pro environmentální vzdělávání. Vítězové přeberou ocenění v bakalářské i magisterské kategorii z rukou radního Jihomoravského kraje, Ing. Jaroslava Parolka. V rámci programu budou studenti své práce prezentovat a diskutovat o výsledcích s odborníky z akademického prostředí i z praxe. Všichni zúčastnění se mohou těšit na raut z lokálních potravin.

V letošním XIII. ročníku Soutěže se utkalo 26 kvalitních prací studentů z 12 fakult, jedna práce je ze Slovenska. Stejně jako v minulých letech je soutěž unikátní šíří témat, která jdou od architektonických přes stavební, zahradní a chemická až k studiím systému alternativní produkce potravin. Studenti zkoumají například revitalizaci vnitrobloku, proveditelnost obnovy zaniklého jezera, vlivy odpadních vod na jeskyně nebo záchranu starých odrůd stromů. Kromě hlavních cen včetně odměny 10 000 Kč čeká na studenty několik zvláštních ocenění, například cena odborné komise či cena Lipky.

Konference i samotná Soutěž diplomových prací jsou výjimečné zejména tím, že jsou mezioborové a tvoří platformu pro setkávání studentů a akademických pracovníků s odborníky z praxe. Práce musí obsahovat původní výsledky a hodnotí je odborná komise složená z akademických pracovníků, představitelů nevládních organizací a odborníků z praxe i z neziskového sektoru ,,Díky tomu, že práce jsou prezentovány publiku složenému také z odborníků z praxe, mohou tak studenti dostat jednak zpětnou vazbu, ale i impulz k další práci ve vybrané oblasti. Autoři mohou také oslovit přítomné a dál rozvíjet své projekty v praxi. Příkladem je koncept přírodního pohřebnictví Blanky Dobešové, která získala 3. místo v magisterské kategorii v roce 2012 a nyní jej rozvíjí v rámci projektu Ke kořenům," uvádí koordinátor soutěže Jan Trávníček.

Akce: Konference k Soutěži diplomových prací

Termín konání: středa 25. listopadu 2015 od 9 hodin

Místo konání: sál ZJMK, Žerotínovo náměstí 3, Brno

Program konference: http://www.lipka.cz/soubory/program_konference_soutez2015_v2--f5675.pdf

Kontakt: RNDr. Jan Trávníček, MSc., jan.travnicek@lipka.cz, tel.: 543 420 823, mobil: 732 827 063

Podrobné informace o konferenci: www.lipka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů