Pátek, 19. dubna 2024

Obama na klimatickou konferenci do Paříže navzdory útokům přijede

Obama na klimatickou konferenci do Paříže navzdory útokům přijede

Americký prezident Barack Obama dnes potvrdil, že se zúčastní zahájení světové klimatické konference v Paříži i navzdory teroristickým útokům, které v polovině tohoto měsíce připravily o život 130 lidí. Podle agentury AFP vyzval vedoucí představitele ostatních států, aby také přijeli a ukázali, že se svět teroristů nebojí.

"Jsem přesvědčen, že je naprosto životně důležité, aby každá země, každý vedoucí představitel vyslali jasné poselství, že barbarství hrstky vrahů světu nezabrání řešit zásadní problémy," zdůraznil Obama na tiskové konferenci v Kuala Lumpuru. Tam se zúčastnil regionálního summitu ASEAN a zemí jihovýchodní Asie.

Pařížská konference zvaná COP 21 se bude konat od 30. listopadu do 11. prosince. Dohoda, která z ní vzejde, by měla nahradit Kjótský protokol z roku 1997. Předchozí klimatický summit v Kodani v roce 2009 nesplnil očekávání, do letošní konference se tak vkládají naděje, že její účastníci dosáhnou nové, ambicióznější závazné dohody o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2) ve světě.

Šéf Bílého domu dnes také řekl, že Spojené státy a jejich spojenci nepoleví v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS). Svět podle Obamy nesmí přijmout útoky extremistů na nevinné civilisty v Paříži jako jakýsi "nový normál".

Obama se rovněž vrátil ke své schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kterou před týdnem věnovali situaci v Sýrii. Uvedl, že se šéfa Kremlu snažil přesvědčit, aby se připojil ke koalici vedené Spojenými státy. Poukázal přitom na to, že právě IS byl obviněn, že v říjnu zničil ruské dopravní letadlo s 224 lidmi na palubě. "Musí (Putin) jít po lidech, kteří zabili ruské občany," konstatoval Obama.

Moskva po bombovém atentátu na své letadlo nad Sinajským poloostrovem zintenzivnila nálety v Sýrii. Podle Američanů se ale Rusové soustředí spíše na umírněné povstalce bojující proti prezidentovi Bašáru Asadovi než na organizaci Islámský stát.

Obama nabádá Rusko, aby provedlo "strategickou změnu" a přestalo podporovat svého spojence Asada. Násilí v Sýrii totiž podle něj není možné zastavit s Asadem u moci. "Udržet ho u moci nebude fungovat," řekl dnes. "Nebudeme schopni ty boje zastavit," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů