Středa, 24. dubna 2024

Agropodnik Košetice dostal od ČIŽP pokutu za únik silážních šťáv

Agropodnik Košetice dostal od ČIŽP pokutu za únik silážních šťáv

Agropodniku Košetice udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 140.000 korun za únik silážních šťáv do toků. Závadné látky vytekly letos v červnu z poškozeného potrubí v podnikovém středisku Chyšná a dostaly se až do Martinického potoka. ČTK to dnes sdělil ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě Jan Panský. Podnik už pokutu zaplatil.

"I když náš názor byl, že je (pokuta) neúměrně vysoká. Podle našeho názoru se neprokázalo, že jsme cokoliv poškodili," řekl ČTK předseda představenstva podniku Zdeněk Duffek. Uniklé látky podle něj sice byly zjištěny ve vodě, ale nebylo prokázáno, že by kvůli tomu uhynuli nějací živočichové.

Potrubí bylo ve středisku zemědělské výroby Chyšná poškozeno mezi silážními žlaby a přečerpávací jímkou. Uniklé silážní šťávy se nejdříve dostaly do dešťové kanalizace a odtud přes 700 metrů dlouhý bezejmenný přítok až do Martinického potoka. Jeho tok byl znečištěním ovlivněn asi v délce 150 metrů.

Podle Panského byl únikem látek závažně poškozen významný krajinný prvek. "Byly změněny chemické vlastnosti vody a zásadním způsobem ohrožena a oslabena stabilizační funkce obou vodních toků," uvedl Panský. Znečištění podle něj zasáhlo i do přirozeného vývoje vranky obecné, zvláště chráněného druhu malých ryb, který tam žije.

Agropodnik podle inspekce porušil svou povinnost i tím, že nevybudoval odpovídající kontrolní systém pro zjišťování úniku silážních šťáv z kanalizačního potrubí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů