Úterý, 23. dubna 2024

Čmelák přítel zahradníka

Čmelák přítel zahradníka

Čmelák je pilný sběrač, opyluje i rostliny, k nimž se včela nedostane. Na rozdíl od včel snáší i chladné a deštivé počasí. Živí se nektarem a pylem, shromažďuje ho pro své larvy. Už podle vzhledu je čmelák roztomilý dobrák, co říkáte?

Vlivem lidského chování čmeláků stále ubývá. Kultivace krajiny, monokultury a krátce střižené trávníky omezují potravní zdroje a možnosti hnízdění. Vypalování strnišť ničí přezimující čmeláky a chemické prostředky způsobují úhyn nejen u čmeláků. Pro ,,čmeldy" může být nebezpečná dokonce i ptačí budka, kde se rádi usazují. Čmeláka v ní napadají paraziti, kteří následně vyhubí celé jeho hnízdo.

Čmeldu a Brundu z večerníčku si jistě všichni pamatují, čmeláčí kluci zpívali mimo jiné o tom, že jsou zákonem chráněni. Rimskij-Korsakov dokonce napsal orchestrální skladbu Let čmeláka. Zajímavostí je, že do nedávna nebylo jasné, jak čmelák může létat.

Až potkáte na zahrádce tuto chlupatou, létající kuličku, pamatujte, že je to mimořádně užitečný hmyz, který zasluhuje naší ochranu.

ZDROJ: Město České Budějovice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů