Úterý, 16. dubna 2024

První den v Paříži: klima a terorismus jsou dvě největší globální výzvy

První den v Paříži: klima a terorismus jsou dvě největší globální výzvy

Projevy státníků dnes začala očekává konference Smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (COP 21). Konference byla zahájena minutou ticha za oběti teroristických útoků.

Řada řečníků upozornila, stejně jako Bohuslav Sobotka, na souvislost mezi terorismem a změnou klimatu. ,,Změna klimatu eskaluje napětí ve světě, tomu je třeba předejít. Představuje zásadní výzvu, na jejímž řešení je třeba spolupracovat." uvedl český premiér. Zopakoval české klimatické závazky, které vyplývají z klimatické politiky EU a přislíbil, že ČR bude dál pomáhat potřebným pomocí financování Zeleného klimatického fondu.

Francois Hollande v zahajovací řeči uvedl, že "boj proti terorismu a boj proti klimatickým změnám jsou dvě největší globální výzvy, kterým musíme čelit". Uzavření dohody o boji proti změnám klimatu se tak stává jednou z největších výzev současnosti.

Zásadní důležitost zastavení změny klimatu podtrhl Barack Obama. Podle jeho projevu "jsme první generace, která vážně pociťuje důsledky změn klimatu, a poslední, která ještě může běh událostí citelně ovlivnit".

Proto je podle německé kancléřky Angely Merkelové zásadní, aby výsledkem konference byla "dohoda ambiciózní, komplexní, spravedlivá a závazná". Stejná očekávání má k dohodě i Bohuslav Sobotka.

Neoficiálním heslem konference se stalo "pas de surprise" - žádná překvapení. Předsedkyně UNFCCC Christina Figueres i Laurant Fabius za pořádající Francii vyzvali, aby se vyjednávači soustředili na kvalitní dohodu a nepřicházeli stále s novými požadavky pro své zájmy.

"Na smlouvu je třeba nahlížet jako na první globální krok k udržení stability klimatu. Je ale zásadní vykročit správným směrem. Dohoda samotná problém nevyřeší, ale pro další kroky je klíčová." podtrhla důležitost jednání Petra Honcová, koordinátorka Klimatická koalice.

,,Pařížská konference bude v lepším případě znamenat konec začátku dlouhé cesty zbavování se závislosti na uhlí, ropě a zemním plynu. Za úspěšnou ji bude možné označit tehdy, pokud přinese dohodu ambiciózní, spravedlivou, právně závaznou a otevře-li cesty, jak dosáhnout tolik důležitých 2 °C" říká František Marčík, pracovník analytického centra Glopolis, který přímo na konferenci reprezentuje nevládní neziskové organizace.

Nevládní organizace dnes poprvé vyhlásily anticenu ,,Fosílie dne" pro zemi, která je největší překážkou jednání. Získala jí překvapivě Belgie za neschopnost dohodnout se, během šesti let, na programu snižování emisí mezi regiony a vládou. ,,Příklad Belgie ukazuje přesně to, co od rozvinutých zemí na jednání nepotřebujeme." okomentoval cenu Wendel Trio z Climate Action Network se sídlem v Bruselu.

,,Ocenění pro Belgii je varování i pro nás. Premiér sice řeční v Paříži, ale slíbený zákon, který sníží závislost na fosilních palivech, vláda stále nepředložila." dodala Petra Honcová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů