Pátek, 29. března 2024

V Lednickém zámku proběhla mezinárodní konference Aleje 2015

V Lednickém zámku proběhla mezinárodní konference Aleje 2015

Nedostatek vhodnych dotacnich titulu pro vlastniky pozemku a spravce komunikaci nebo nedotazena ustanoveni zakona o ochrane prirody, ktera neumoznuji odvadet poplatky za kaceni stromu. To jsou problemy, ktere komplikuji snahy o novou vysadbu a kvalitni udrzbu stromoradi v nasi krajine. K tomuto zaveru dospeli silnicari, projektanti, urednici i ekologove na mezinarodni konferenci s podtitulem ,,Financni zdroje pro aleje". Zavery jednani pouzije Arnika, ktera akci poradala, pri svych dalsich aktivitach a jednanich se zodpovednymi resorty zivotniho prostredi, dopravy a zemedelstvi.

,,I kdyz se silnicnim spravam nebo mistnim samospravam podari sehnat penize na vysadbu nove aleje, chybi jim financni zdroje na peci o stromy v nasledujicich letech. Nove vysadby pritom zejmena v prvnim desetileti sveho zivota vyzaduji pravidelnou a kvalitni peci. Zmena prislusneho ustanoveni zakona o ochrane prirody a krajiny by mela umoznit odvadet za kaceni poplatky do fondu, ktery by bylo mozno vyuzivat pouze ucelove, na opatreni ve prospech stromu. Z hlediska zajisteni budoucnosti nasich aleji to povazujeme za dulezity strategicky krok", osvetluje hlavni zavery konference vedouci kampane Zachranme stromy RNDr. Marcela Klemensova.

Uz treti rocnik mezinarodni konference Aleje 2015 se uskutecnil 27. a 28. listopadu v Multifunkcnim centru Lednice. Diky jejimu mezinarodnimu rozmeru meli ucastnici moznost porovnat pristup k ochrane stromoradi v CR se situaci na Slovensku, v Nizozemi a v Anglii. Vystoupili zastupci Ministerstva zivotniho prostredi, uradu, vysokych skol i spravy silnic.

Souhrnne zavery konference Aleje 2015 naleznete v priloze tiskove zpravy.

Ucastnici konference nezustali pouze v interieru multifunkcniho centra. Pri vyprave do aleji Jihomoravskeho kraje diskutovali primo v terenu o strategii obnovy aleji v Lednicko - Valtickem arealu, o pristupu k obnove historicke aleje podel komunikace I. tridy Sedlec - Mikulov nebo o projektu ,,Stromoradi pro region Podluzi".

"Rad chodim alejemi, zvlaste temi starymi, a rikam si, co vsechno ty stromy kolem mne zazily. Skoda, ze nemohou povidat," uvedl hejtman Jihomoravskeho kraje Michal Hasek, ktery konferenci udelil zastitu a vnima podobna setkani jako velmi prinosna.

Arnika chrani aleje jiz nekolik let. Iniciovala vznik petice ,,Zachranme stromy" pozadujici lepsi zakonnou ochranu aleji a stromu v krajine i ve mestech. Petici podporilo zhruba 35 tisic lidi. Take diky nim se podarilo prosadit novelu zakona a zrusit vyjimku, ktera umoznovala silnicarum kacet stromy u silnic bez povoleni. Arnika take vytvorila prvni celostatni statistiku a upozornila, ze behem poslednich nekolika let od silnic v Ceske republice zmizelo vice nez 166 tisic stromu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů