Úterý, 16. dubna 2024

Problematika zpětného odběru halogenových autožárovek

Problematika zpětného odběru halogenových autožárovek

Dotaz:

Chceme zneškodnit auto-žárovky H4, H7 (auto světla). Oslovil jsem společnosti Rema systém a Ekolamp, ale dostal jsem odpověď, že žárovky nelze odebírat z důvodu neuhrazeného recyklačního poplatku. Proto prosím o radu jak máme zneškodnit žárovky, když není možnost zpětného odběru (zařazení - kód odpadu).

Odpověď:

Zákon o odpadech č. 185/2001 Sb., v platném znění, v Díle 8 definuje specifické povinnosti pro výrobce elektrozařízení. V příloze č. 7 definuje skupiny elektrozařízení, mezi které patří i skupina č. 5. Osvětlovací zařízení. Podskupiny elektrozařízení pak stanovila vyhláška č. 352/2005 Sb., o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady a o bližších podmínkách financování nakládání s nimi (vyhláška o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady) ve své příloze č. 1:

5. Osvětlovací zařízení

5.1 Svítidla pro zářivky s výjimkou svítidel z domácností
5.2 Lineární (trubicové) zářivky
5.3 Kompaktní zářivky
5.4 Vysokotlaké výbojové světelné zdroje, včetně vysokotlakých sodíkových, halogenidových a směsných výbojek
5.5 Nízkotlaké sodíkové výbojky
5.6 Ostatní osvětlovací zařízení nebo zařízení pro šíření nebo řízení osvětlení, s výjimkou přímo žhavených žárovek v jiné podskupině neuvedené

Halogenové (a xenonové) "žárovky" (bez ohledu zda jsou určeny pro osvětlení staveb či vozidel) patří do osvětlovacích zařízení.

Ten, kdo uvádí na trh v ČR elektrozařízení, tedy i tyto "auto-žárovky", je povinen zajistit mimo jiné jejich zpětný odběr a využití (recyklaci) v souladu se zákonem o odpadech. Tuto povinnost splní tak, že se účastní v kolektivním systému, který má oprávnění k financování a zajištění zpětného odběru těchto výrobků.

Pokud výrobce (platí to i pro dovozce) plní tyto podmínky, je uveden v tzv. seznamu výrobců elektrozařízení, který spravuje MŽP a na svém webu tyto povinné osoby zveřejňuje ( https://isoh.mzp.cz/WebElektro/Firma/PovinneOsoby ). Zde si může každý ověřit, zda povinná osoba (výrobce, dovozce) je v tomto seznamu zapsán. V posledním sloupci seznamu je uveden kolektivní systém, prostřednictvím povinná osoba zajištuje realizaci svých povinností. Pokud si tedy vyhledáte výrobce/dovozce Vašich "auto-žárovek" (pokud jím nejste sami) a zjistíte kolektivní systém, v němž se účastní, je povinností tohoto konkrétního kolektivního systému převzít tyto elektrozařízení.

Pokud výrobce/dovozce elektrozařízení v seznamu nenaleznete - pak zřejmě své povinnosti neplní a je tzv. "free-riderem". Pak je na místě ho na tyto povinnosti upozornit, nebo se obrátit na ČIŽP, která by měla uložit pokutu za nesplnění povinností při zajištění zpětného odběru výrobku (horní hranice je 10 mil. Kč).

Autor: Ing. Petr Šulc

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů