Čtvrtek, 18. dubna 2024

Trh elektrických automobilů v Itálii

Trh elektrických automobilů v Itálii

Zájem o elektromobily v Itálii roste.

V roce 2015 bylo na světě prodáno více než 500 000 elektrických automobilů. Odhaduje se, že do roku 2025 se tento počet zdesetinásobí a dosáhne tedy hodnoty 5 milionů prodaných kusů za rok. V příštích deseti letech by se měly dostat do vedoucí pozice na trhu Evropa a Čína. Podle výzkumů bude v roce 2015 na světě 8 % elektrických aut oproti nynějším 0,6 %.

Trh s elektromobily se začal probouzet v roce 2011. Do roku 2014 dosáhl celkem 740 tisíc prodaných kusů. Největší podíl na trhu s elektrickými automobily má nyní USA se 46 %, na druhém místě je Japonsko s 27 % a v neposlední řadě stojí Evropská unie a Čína, které mají 18% podíl na trhu a 8 % z celkového počtu prodaných aut na světě.

Podle studie Banky MPS by se měla v roce 2021 situace poněkud změnit. Evropská unie by se měla dostat na první místo se svým 37% podílem na trhu a Čína by se svým rychlým růstem měla dosáhnout podílu kolem 30 %. V Evropské unii bude tento nový trend pravděpodobně podpořen řadou daňových stimulů na podporu ekologie a životního prostředí, měla by zde být zlepšena síť na dobíjení elektrické energie a klesnout cena baterií.

V Itálii bylo v roce 2014 prodáno 21 387 elektrických aut, tedy + 25 % oproti roku 2013 - téměř všechny hybridního typu. Celkově je v Itálii 1 360 000 elektrických automobilů, což tvoří zhruba 1,6 % z celkového počtu těchto aut na světě. Dnes je v Itálii registrovaných 60 000 elektromobilů a zájem stále roste.

Největšími problémy na trhu elektrických automobilů je infrastruktura dobíjecích stanic a cena baterií. Problémy, které by se však postupem času měly vyřešit. V plánu je nárůst dobíjecích stanic z nynějších 35 000 na 200 000 do roku 2020 a zlevnění baterií o 50-75 % do roku 2030.

Zdroj: QualEnergia.it
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Miláně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů