Úterý, 23. dubna 2024

Staňte se Ježíškem dětem z dětských domovů

Spolek VESPOJENÍ organizuje třetí ročník úspěšného projektu ,,Staňte se Ježíškem dětem z dětských domovů". V roce 2014 se podařilo splnit přání tisícovce dětí 55 dětských domovů.

Staňte se Ježíškem dětem z dětských domovů

Letos svá namalovaná přání zaslalo 1000 dětí ze 44 domovů napříč celou Českou republikou.

Postup je opět jednoduchý, děti z dětských domovů malují svá přání, která uveřejňuje VESPOJENÍ na www.vespojenios.cz. Osloví co nejvíce lidí s otevřeným srdcem a ti si pak vyberou, koupí a do dětského domova doručí zvolený dárek. Cílem projektu je propojit přání konkrétních dětí s dárci, kteří chtějí dle svých možností udělat radost v čase Vánoc. ,,Ze zkušenosti však víme, že řada dárců doručí svůj balíček osobně či připojí dopis. Děti odpovídají a vznikají tak krásná přátelství, která zdaleka přesahují jednorázový dar", říká předsedkyně spolku Jana Buriánková.

Pro svou podporu si mohou dárci vybrat dětský domov přímo ve svém okolí, jednotlivá přání lze třídit i podle pohlaví a věku autora obrázku.

reebokPo zkušenosti z minulých ročníků se pro účast v projektu rozhodli také v ostrožském dětském domově. Vychovatelka Bc.Dobromila Krysová vysvětluje proč; ,,Během celého roku s dětmi hovoříme o jejich přáních, snech a jejich dalších životních cestách. Se staršími dětmi se věnujeme finanční gramotnosti a tam se často objevují jejich přání spojená se zařízením a bydlením. Ti starší už si uvědomují, že při odchodu z domova je užitečné mít vlastní výbavu. Proto jsou jejich přání často praktická. Většina dětí z našeho domova jezdí do přírody na turistiku, kde je dobré mít kvalitní spací pytel nebo batoh. Velmi žádaným dárkem jsou míče a u děvčat vše spojené s krásou, objevuje se i elektronika. Je důležité a krásné, když každý pod stromečkem najde dárek pro radost."

Obdarovat je často stejně silný zážitek, jako dárek dostat.

V současnosti je v nabídce již přes 1000 obrázků z 44 dětských domovů. Přání, která děti malují, jsou někdy překvapivě praktická. Zejména u dospívajících, kteří si velmi dobře uvědomují, že budou muset brzy z dětského domova odejít a postarat se o sebe sami. V oblibě je také drobná elektronika, kosmetika a knížky. ,,Také vloni se nám podařilo udělat mnoho radosti. Kromě tisícovky splněných přání dětí z domovů s námi sdíleli své vlastní příběhy i dárci. Rodiče s dětmi i učitelé se svými žáky mluvili o přáních dětí z domovů. Často se pak rozhodli uskromnit se a malované sny splnit. Je to pro nás důležité a radostné poselství o mnoha krásných stránkách tohoto projektu", dodává Jana Buriánková.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kontaktní osoba: Hana Ansorgová, tel.: 602 164 173, email:
ansorgova@vespojenios.cz

Spolek Vespojení vznikl v roce 2010, aby zastřešil aktivity lidí v čele se současnou předsedkyní Janou Buriánkovou a patronem spolku Karlem Voříškem, kteří aktivně spolupracovali s dětským domovem ve Staňkově na Plzeňsku, pravidelně navštěvovali děti a trávili s nimi svůj volný čas. Z tohoto aktivního sdílení vyplynuly potřeby jak vedení dětského domova, tak především dětí samotných a náměty na první konkrétní projekty a formy pomoci. Současné aktivity se zaměřují na 3 oblasti:

? Cesta k přírodě - umožnit dětem z dětských domovů trávit více času v přírodě

? Cesta k dětem - aktivně propojovat zájemce z většinové společnosti s konkrétními dětmi v dětských domovech

? Cesta pomoci - s využitím kapacit členů spolku a dalších partnerů naplňovat potřeby i dalších cílových skupin jako jsou senioři, zdravotně či sociálně znevýhodnění spoluobčané

Mezi dlouhodobé projekty patří např. Kmotrovství, Pobyty DD v přírodě, Společné výlety, Staňte se Ježíškem. V roce 2014 se vedení spolku rozhodlo pro vybudování chráněného bydlení v Meclově na Domažlicku pro mladé odchovance dětských domovů pro období, kdy musí odejít z dětského domova a ještě nemají vybudované vlastní zázemí.

Činnost spolku je možné podpořit dobrovolnictvím, materiálně, nebo finančně příspěvkem na účet vedený u KB, a. s. číslo: 43-7064910267/0100. Na vyžádání získá dárce potvrzení o svém daru.

plyšák

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů