Sobota, 20. dubna 2024

Lesy města Zlína se přidávají do dobré společnosti odpovědných lesních hospodářů s prestižním certifikátem FSC

Lesy města Zlína se přidávají do dobré společnosti odpovědných lesních hospodářů s prestižním certifikátem FSC

Certifikát lesního hospodaření FSC (Forest Stewardship Council) je dlouhodobě celosvětově nejdůvěryhodnějším způsobem zajištění odpovědného a šetrného přístupu k lesním ekosystémům. Zároveň je certifikátem prestižním, jelikož na lesní správce a vlastníky klade vysoké sociální, environmentální i ekonomické požadavky kvality hospodaření. Díky skupinové certifikaci se však mohou do systému FSC zapojit i vlastníci menších lesů - jako Lesy města Zlína spol. s.r.o. Za certifikovanou surovinu je navíc možné získat finanční bonus.

Začátkem prosince letošního roku se rozšířila skupina vlastníků malých lesů na Svitavsku o obce Pečice, Vrančice a právě město Zlín. Tento krok je neklamným znakem toho, že zájem o FSC certifikaci roste nejen v segmentu dřevozpracovatelských subjektů, ale také v oblasti lesního hospodaření.

,,Je nám potěšením, že můžeme už podruhé prodloužit platnost certifikátu pro skupinu malých lesů Milana Hrona o dalších 5 let. Nově certifikované lesy na Příbramsku budou dodávat dřevo pro lokálního zpracovatele, který tak již nebude muset shánět FSC dřevo z daleka," říká Michal Rezek z nezávislé certifikační firmy NepCon, která lesní hospodaření kontrolovala.

Efektivně se tak propojuje lokální a ekologicky šetrný proces produkce dřeva. V některých případech se může výrazně zkrátit vzdálenost mezi FSC certifikovaným lesem a místem zpracování, což výrazně přispívá ke zlepšení nejen ekonomické, ale i ekologické stránky celého procesu zpracování a výroby dřevěných produktů.

Mimo environmentálních a sociálních přínosů však Lesy města Zlín získají díky certifikaci FSC také finanční bonus za dřevo dodané společnosti Ikea. Tato společnost bude pro své výrobky do roku 2020 zpracovávat pouze dřevo s certifikátem FSC nebo recyklovanou surovinu.

,,Těší nás přístup nových vlastníků, který je krásným příkladem toho, že i při vlastnictví malého lesa je možné se chovat odpovědně a hospodařit šetrným způsobem. Věřím, že se brzy objeví další vlastníci lesů, kteří se rozhodnou pro certifikaci FSC, " dodává Tomáš Duda, ředitel FSC ČR.

Malým lesním majetkům (do 500 ha), tzv. SLIMF (Small and Low Intensity Managed Forests) vychází FSC vstříc zmíněnou skupinovou certifikací, která snižuje např. finanční i administrativní náklady spojené s certifikací. Obce Pečice (106,64 ha), Vrančice (86,53 ha) a Lesy města Zlín (378,54 ha), které se ke skupinové certifikaci připojily, tak deklarují svůj odpovědný přístup k lesnímu hospodaření a zájem o stav lesů, které jsou celosvětově nejvíce ohroženým ekosystémem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů