Pátek, 29. března 2024

Náušnice z drátů, nádobí ze škrobu či peněženky z konopí. Letos frčí ekologicky šetrné dárky

Náušnice z drátů, nádobí ze škrobu či peněženky z konopí. Letos frčí ekologicky šetrné dárky

Ačkoliv jsou obchody plné nejrůznějších věcí, stále více lidí se potýká s tím, co svým nejbližším pod stromeček pořídit. Všechno, co potřebují, už často mají. A kupovat zbytečnosti, na které se bude prášit, nikdo nechce. Podle statistik navíc každý rok narůstá množství odpadu, který během Vánoc každá rodina vyprodukuje. I proto stále více značek vsází na recyklaci materiálů a neotřelé šperky, oblečení či bytové doplňky z pet lahví, starých látek či vyřazených elektrospotřebičů. Kromě toho, že potěší svou originalitou, řadě obdarovaných udělá radost i to, že jsou jejich dárky šetrné k životnímu prostředí.

Jen ve Spojených státech se během vánočních svátků vyhodí čtyři miliony tun balicího papíru a dárkových tašek. Američané koupí přibližně dvě a půl miliardy plastových dárkových karet a za dárky utratí v průměru dvacet tisíc korun. Ani Češi příliš nezaostávají. Nejen, že tím dochází ke zbytečnému plýtvání. Výrobou, balením a přepravou zboží z velkých dálek rovněž dochází k obrovské spotřebě nerostných surovin a vody, uvolňování emisí do vzduchu a nadbytečnému zatěžování přírody. Přitom už dnes existuje řada alternativ, které udělají radost a zároveň přispějí k uvědomělejší spotřebě a ochraně prostředí.

Tip 1: Nádobí, které za pár let nenajdete

Pro všechny aktivní členy rodiny může být ideálním vánočním dárkem box, do které si mohou dát svačinu či oběd. Navíc lze pořídit variantu, kde je ke krabičce připevněn příbor. Takže cestovatel už nemusí lžičku hledat na dně tašky. Nosit si vlastní jídlo je obvykle zdravější varianta, než se stravovat po hospodách a fastfoodech. Navíc díky znovupoužitelné krabičce neprodukujeme tolik odpadu. Nyní lze ovšem místo plastových boxů pořídit i speciální nádobí vyrobené z bambusu a kukuřičného škrobu. Toto nádobí je velmi pevné, odolá teplotám až do sto dvaceti stupňů a lze ho umývat v myčce. Na rozdíl od plastů se ovšem materiál do dvou let rozloží a přemění na látky nacházející se běžně v přírodě.

Tip 2: Originální šperky z drátů či LCD fólie

Každou dívku i ženu potěší pod stromečkem šperk. Pokud si příliš nepotrpí na náušnice či přívěsky, vsaďte letos na brože. Zajímavá brož totiž oživí i obyčejné tričko či kabát. Nejen originální brože, ale i náramky nebo náhrdelníky Trash Made vyrábí umělci z nejrůznějších součástek vyřazených elektrospotřebičů. Že se nejedná o žádné amatérské pokusy, ale o velmi povedené kolekce dokazuje i několik nominací na ceny Czech Grand Design. ,,Nabízíme i řadu dárků pro muže. Zájemci u nás naleznou například manžetové knoflíčky, které jsou vyrobeny z tlačítek ze starých telefonních budek. Milovníky piva zase potěší originální otvíráky na lahve z materiálů používaných v serverovnách," doplnila tipy na dárky koordinátorka projektu Trash Made Adéla Zimáčková.

Tip 3: Tašky z pneumatik, peněženky z konopí

Maminky, školáci i sportovci rozhodně využijí novou tašku. Ať už budete pořizovat novou tašku na nákupy, na kroužky či do posilovny, dnes už i těch ekologicky šetrných existuje nepřeberné množství. Můžete volit lněné se zajímavým potiskem, pestrobarevné tašky z recyklovaného plastu či z pneumatik a bezpečnostních pásů. K novému batohu či kabelce můžete přihodit i novou peněženku. Své náctileté potomky či sourozence rozhodně potěšíte peněženkou z technického konopí.

Tip 4: Bytové doplňky z recyklovaného elektra

Pro milovníky designu mohou být vhodným vánočním dárkem ekologické bytové doplňky a svítidla. Recyklované materiály se totiž stávají doménou nejen při výrobě šperků nebo přívěsků, stále častěji je lze spatřit jako součást bytových doplňků. ,,Lidé si mohou například zakoupit barevné hodiny vyrobené z pevných disků počítačů a barevných drátů nebo ozdobné mísy z krytů stolního počítače," sdělila Adéla Zimáčková. ,,Interiérové doplňky Trash Made mohou být ideálním dárkem i pro vaše obchodní partnery. Nesou v sobě totiž kromě ekologického aspektu i aspekt sociální. Na jejich výrobě se podílejí klienti několika chráněných dílen," uzavírá Zimáčková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů