Pátek, 29. března 2024

Hydrobiolog Karel Šimek získal čestnou medaili za zásluhy v biologických vědách

Hydrobiolog Karel Šimek získal čestnou medaili za zásluhy v biologických vědách

Významné ocenění své vědecké práce získal Karel Šimek z Biologického centra (BC) Akademie věd (AV) ČR, včera obdržel čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách. Medaili mu předal na slavnostním ocenění významných vědeckých pracovníků v sídle Akademie věd ČR Praze předseda AV ČR Jiří Drahoš.

Profesor Šimek patří k nejvýznamnějším českým hydrobiologům. Zabývá se vztahy mezi mikroorganismy ve sladkých vodách, zejména vztahy mezi rozpuštěnými organickými látkami, řasami, bakteriemi a prvoky, jejichž interakce jsou zásadní pro samočistící procesy ve sladkovodních ekosystémech, ale i pro tok uhlíku do vyšších trofických úrovní, jako je zooplankton a ryby. V této oblasti mikrobiální ekologie sladkých vod patří profesor Šimek dlouhodobě ke světové špičce.

,,Je to velmi významné ocenění práce na organismech, které vlastně nejsou pouhým okem viditelné, přesto jsou však zcela zásadní pro fungování vodních ekosystémů. Měří od desetiny mikrometru do přibližně 40 mikrometrů a můžeme je pozorovat a studovat jen s využitím speciálních mikroskopů a pomocí nových molekulárních metod. Beru to jako ocenění celé naší skupiny, což je okolo 15 pracovníků včetně doktorandů, protože mikrobiální ekologie se nedá dělat jinak než jako týmová práce při současném využití mnoha moderních technik," říká Karel Šimek.

Profesor Šimek absolvoval v roce 1979 Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity v Praze, kde v roce 1980 získal titul RNDr. a v roce 1986 titul CSc. V roce 1989 pracoval na americké Univerzitě v Arlingtonu. Habilitoval se v roce 1997 na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, v roce 2003 byl jmenován profesorem hydrobiologie na Karlově Univerzitě, v roce 2010 mu byl udělen titul doctor honoris causa na francouzské Univerzitě Blaise Pascala v Clermont Ferrand.

Již 35 let pracuje v Hydrobiologickém ústavu BC AV ČR, od roku 1991 je vedoucím oddělení mikrobiální ekologie vody. Úzce spolupracuje s celou řadou předních evropských pracovišť v oboru. Vedle toho stál u zrodu Jihočeské univerzity (1991), kde pomáhal vybudovat obor hydrobiologie, akreditovat jej pro doktorské studium, ale i možnost udělovat titul docent a profesor hydrobiologie. Vedle toho vychoval celou řadu úspěšných následovníků. Mikrobiální ekologii vody také přednáší na několika dalších univerzitách.

Letos v březnu oslavil Karel Šimek kulaté životní jubileum - 60. narozeniny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů