Pátek, 19. dubna 2024

Výběr výroků kolem klimatické dohody z Paříže

 Výběr výroků kolem klimatické dohody z Paříže

Výběr výroků provázejících přípravu a přijetí závěrečné dohody na klimatické konferenci OSN, která v sobotu skončila v Paříži:

"Nevidím žádné námitky. Dohoda je přijata!" Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který klimatické konferenci předsedal.

"V závěrech Pařížské dohody nejsou ani vítězové ani poražení. Vyhrála klimatická spravedlnost a my všichni pracujeme na zelenější budoucnosti." Indický premiér Naréndra Módí. (Indie jako "klimatickou spravedlnost" požadovala od vyspělých států, aby zaplatily důležitější část nákladů rozvojových zemí na přizpůsobení se klimatickým změnám; druhá nejlidnatější země světa s 1,2 miliardy obyvatel je čtvrtým největším znečišťovatelem planety po Číně, USA a Evropské unii; na emisích skleníkových plynů se podílí 6,5 procenty.)

"Historie posoudí výsledek nejen na základě Pařížské dohody, ale také podle toho, co od dneška uděláme. Obnovitelná energie musí být dostupná každému člověku na všech kontinentech." Ministr životního prostředí a energetiky Malediv Thoriq Ibrahim, předsedající skupině malých ostrovních států.

"Musíte mít všechny ingredience a koření, aby se recept povedl. Příští týden půjdeme do kuchyně a začneme vařit." Čínský vyjednávač Wej Su.

"Jestli zachráníme Tuvalu, zachráníme svět!" Enele Sopoaga, premiér ostrovního státu Tuvalu, ležícího mezi Havají a Austrálií.

"Nastal čas odpovědět na volání historie." Kostarická diplomatka ve službách klimatické konference OSN Christiana Figueresová.

"Je vzácné dostat v životě příležitost změnit svět. Máte ji. Chopte se jí, ať žije Země, lidstvo a život!" Francouzský prezident François Hollande.

"Číhá na nás klimatická katastrofa." Generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

"Změnou klimatu se stáváme architekty naší vlastní zkázy." Britský princ Charles.

"Jestli to (oteplování) bude pokračovat, klima nebudou zkoumat vědci, ale archeologové." Nejmenovaný představitel Barbadosu.

"Jak říkal Nelson Mandela, vždy to vypadá jako nemožné, dokud se to neudělá." Jihoafrická velvyslankyně Nozipho Mxakatoová-Disekoová.

"Četl jsem článek, který přirovnával vyjednávání k televiznímu seriálu: každá epizoda je dramatická a vzrušující, ale jestli ho přestanete sledovat, po letech jej najdete tam, kde jste přestali, se stejnými postavami a stejnými hádkami." Šéf americké diplomacie John Kerry.

"Odmítám odjet domů bez dohody, která mi dovolí pohlédnout dětem do očí a říct: 'Táta se vrátil a má pro vás dobrou dohodu.'" Ministr zahraničí tichomořských Marshallových ostrovů Tony de Brum.

"Celý svět by měl děkovat (zesnulému venezuelskému prezidentovi Hugo) Chávezovi za jeho 'ne' v Kodani (kde se v roce 2009 nepodařilo uzavřít závaznou klimatickou dohodu)... To bylo pro svět to nejlepší. Jedině mě mrzí, že tu není." Venezuelská vyjednávačka Claudia Salernoová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů