Čtvrtek, 28. března 2024

Stát možná dostane možnost zakázat evropsky povolené GMO

 Stát možná dostane možnost zakázat evropsky povolené GMO

Stát bude moci zakázat pěstování geneticky modifikované plodiny, která je povolená v Evropské unii. Navrhuje to ministerstvo zemědělství v novele zákona, kterou projedná v pondělí vláda. Tuto možnost členským státům dala evropská směrnice schválená v březnu, Česká republika by ji ale zatím kvůli chybějící legislativě nemohla využít.

V Česku se pěstuje pouze GM kukuřice, její plochy se ale stále snižují. V letošním roce její výměra klesla skoro o polovinu na necelých 1000 hektarů. Zákaz nebo omezení pěstování by se dával jako nařízení vlády, píše se v důvodové zprávě k novele.

Novela také ruší povinnost oznamování každého nového geneticky modifikovaného organismu (GMO), které je hodnocené jako nejméně nebezpečné, na uzavřených pracovištích jako jsou například vysoké školy, nemocnice nebo biotechnologické firmy. "Pro 1. kategorii rizika nemusí být zpracován havarijní plán, neboť se jedná o činnosti bez rizika nebo se zanedbatelným rizikem, kde postačí obecné předpisy o bezpečnosti práce," dodává důvodová zpráva.

Bude stačit jedno oznámení, pouze u první práce s GMO. Ministerstvo zemědělství v současnosti přijímá ročně přibližně 60 oznámení o GMO v nízké rizikové kategorii. Doufá, že se mu tak sníží administrativní náklady.

O polovinu, na pět let, se také sníží doba, během které si budou muset instituce uchovávat dokumentaci.

Pokud bude zákon schválen, měl by začít platit od července příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů