Čtvrtek, 28. března 2024

Ornitologickou stanici v Přerově zdobí vánoční strom pro ptáky

Ornitologickou stanici v Přerově zdobí vánoční strom pro ptáky

Prostranství před ornitologickou stanicí v Přerově zdobí ode dneška vánoční strom určený ptákům. Klasické vánoční ozdoby nahradily na vzrostlé jedli šišky namáčené v loji, rozinky či jablka. Podle ornitologů je mohou ochutnávat ptáci, kteří zde přezimují.

Do zdobení stromu se pustili Přerované s dětmi, vyhlášená akce má ve městě dlouholetou tradici. Hostinu sýkorkám, brhlíkům či kosům vystrojili lidé i v podobě jablek či rozinek na špejlích. Ornitologové připravili také rozpuštěný lůj, do kterého návštěvníci namáčeli například šišky. Pochutiny se poté sypaly mákem a ovesnými vločkami.

"Ptáci velice rádi přiletí i v tomto počasí na pamlsky, které pro ně nachystáme. Jsou to například šišky obalené lojem a semínky. Z velké části si navíc lidé berou vyrobené ozdoby s sebou a věší je i v okolí svých domovů," řekl dnes ČTK vedoucí ornitologické stanice Josef Chytil.

Kromě tradičních přezimujících druhů si speciální vánoční ozdoby mohou užít i ptáci, kteří dříve odlétávali do teplých krajin. Díky mírným zimám v posledních letech se totiž mnozí z nich na cesty vůbec nevydávají. "Jde to vidět již dlouhodobě. Před 50 lety neexistovalo, že by tady zůstávali kosi, byl to vyloženě tažný pták. Stejně tak červenky, na jižní Moravě zůstávají zimovat již také pěnice černohlavé, které přitom pravidelně táhly do Středomoří," řekl.

Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v zemi. Stanice vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v ČR. Má zhruba 12.000 exponátů čítajících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i ostatní živočichy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů