Čtvrtek, 28. března 2024

Vojenský újezd Brdy zanikne, nová chráněná oblast se otvírá lidem

Vojenský újezd Brdy zanikne, nová chráněná oblast se otvírá lidem

Vojenský újezd Brdy ve Středočeském a v Plzeňském kraji s koncem prosince zanikne. Armádní prostor nahradí chráněná krajinná oblast, jež bude, byť zatím jen zčásti, přístupná veřejnosti včetně turistů. K lednu se navíc zmenší i čtveřice dalších újezdů, a to Boletice, Březina, Hradiště a Libavá.

Brdské pohoří, které se podobá Šumavě, leží vesměs uprostřed hustě zalidněných středních Čech. Posledních skoro sto let jej kromě vojáků a lesníků ovšem navštívilo jen málo lidí. Na jeho okrajích se zvedají tři významné vrchy - Plešivec s mnoha nálezy bronzových pokladů, Žďár nad ložisky železných rud a zlatonosný Třemšín.

Projekt brdské střelnice byl schválen v roce 1926. Nynější vojenský újezd má rozlohu zhruba 260 kilometrů čtvrtečních. Od začátku roku by se mělo otevřít pěším a cykloturistům až 30 procent prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou zpřístupněny do konce roku 2017, kdy skončí pyrotechnický průzkum území.

V cílovém stavu bude v rušením újezdu označeno zhruba 450 kilometrů cyklotras a desítky kilometrů tras pro pěší. Na celém území Brd bude po vyhlášení chráněné krajinné oblasti snížena rychlost na 50 kilometrů v hodině. V Brdech zůstane jen posádkové cvičiště 13. dělostřeleckého pluku Jince s rozlohou asi 560 hektarů.

Armáda už brdský vojenský újezd nepotřebuje. Ministerstvo obrany tvrdí, že v souvislosti s poklesem počtu vojáků ztratil smysl. Při projednávání příslušného zákona se ale ozývaly i kritické hlasy, odpůrci argumentovali zejména bezpečnostními zájmy Česka. Spor vedly taky Středočeský a Plzeňský kraj. Zatímco Plzeňský zrušení újezdu podporoval, Středočeský se stavěl proti.

V souvislosti se změnou hranic újezdů Boletice, Hradiště a Libavá vznikne šestice nových obcí. V případě Boletic to bude Polná na Šumavě, v případě Hradiště obce Bražec a Doupovské Hradiště a v případě Libavé to budou Město Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů