Čtvrtek, 28. března 2024

S úpravami registru půdy LPIS jsou lidé spokojeni

S úpravami registru půdy LPIS jsou lidé spokojeni

Registr půdy LPIS, spravovaný Ministerstvem zemědělství, prošel v uplynulých dvou letech řadou rozsáhlých úprav. Z rozsáhlé ankety mezi uživateli vyplývá, že se změnami jsou lidé spokojeni. Tři čtvrtiny respondentů hodnotí nové uživatelské prostředí velmi pozitivně.

,,Anketu jsme spustili na konci loňského srpna. Jejím cílem bylo zjistit spokojenost uživatelů s novou podobou aplikace a shromáždit případné podněty pro její další rozvoj. Během pěti týdnů se ankety zúčastnilo 2 191 respondentů, zapojit se mohli všichni aktivní uživatelé aplikace," řekl náměstek pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií Zdeněk Adamec.

Nové uživatelské rozhraní hodnotí tři čtvrtiny uživatelů velmi pozitivně, tedy známkou 1 - 2 (dle školního známkování). Jen 7 % dotazovaných má nové rozhraní za nedostatečné. Ještě lépe hodnotí lidé práci s mapou v LPIS. Zlepšení zaznamenalo 88 % uživatelů, zhoršení pouhé jedno procento. Změny se ale dotkly i nemapové části aplikace, kde je s fungováním spokojeno dokonce 98 % respondentů. Problémy vidí někteří jen se složitostí ovládání, rychlostí načítání aplikace nebo s potížemi s tiskem.

Po změnách došlo i k mírnému zvýšení objemu informací, které se v aplikaci LPIS zobrazují. Jejich nedostatek vnímají pouhá 4 % uživatelů, více než 95 % respondentů je spokojených. Zmiňované nedostatky se týkají dat z katastru nemovitostí a rovněž možnosti vyhledávání.

Aplikace LPIS je rozsáhlá a obsahuje i některé méně používané funkce. Není proto překvapením, že z průzkumu také vyplynulo, že uživatelé nevědí o všech funkcích, které LPIS nabízí a které jsou popsány v uživatelské příručce. Informatici z MZe proto vytvořili na webu ministerstva v Portálu farmáře sekci s nejčastějšími dotazy k aplikaci LPIS.

Registr půdy LPIS je největším zemědělským registrem, ve kterém se primárně eviduje využití zemědělské půdy. Jeho hlavním účelem je ověřování údajů v žádostech o dotace poskytovaných ve vazbě na zemědělskou půdu. LPIS rovněž nabízí širokou škálu dalšího využití, například zákonné evidence použití hnojiv a přípravků na ochranu rostlin, lokalizace ohnisek nákaz zvířat a celou řadu dalších.

LPIS byl spuštěn v březnu 2004 a v současné době jej denně používá až 1500 unikátních uživatelů.

Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů