Sobota, 20. dubna 2024

Spalovna odpadu u Plzně má být uvedena do provozu v létě

Spalovna odpadu u Plzně má být uvedena do provozu v létě

Hotová spalovna u Plzně, která stála 2,1 miliardy korun a jejíž zprovoznění zpozdily žaloby ekologických aktivistů, by mohla začít spalovat komunální odpad z Plzeňského kraje v létě. Zařízení mělo být ve zkušebním provozu už tento měsíc. Soud v Plzni ale loni v říjnu zrušil stavební povolení vydané úřadem Středočeského kraje a věc mu vrátil k projednání. Středočeši rozhodují o plzeňské spalovně kvůli úspěšné žalobě ekologů na podjatost plzeňského krajského úřadu.

Veškeré zařízení spalovny bylo nainstalováno do konce loňského roku. Programátoři ho nyní oživují, řekl dnes ČTK Tomáš Drápela, předseda představenstva stoprocentně městské firmy, která je investorem a uhradila už 80 procent ceny díla.

Teplárna podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a dál se snaží vyhovět všem závěrům soudu. "Ale je to vše na Středočeském kraji. Očekáváme, že nám ten Coherence Stamp (ověřovací proces v souladu s evropským právem), vypracuje v horizontu několika měsíců. Pokud půjde vše dobře, tak uvedeme spalovnu technicky do provozu počátkem léta," uvedl Drápela. Teplárna očekává další žaloby ekologů, ale věří, že letos spalovnu úspěšně zprovozní.

Drápela dodal, že neví, jak přesně bude úřad posouzení Coherence Stamp jako novinku v české legislativě provádět; jde o první velký případ v ČR. "Jsme zvědavi, jak si s tím Středočeši poradí," uvedl. V dubnu 2015 začal platit novelizovaný zákon o EIA (o vlivech stavby na životní prostředí) a krajský soud míní, že je projekt plzeňské spalovny potřeba podle něj posoudit. Nevíme, zda vůbec metodika posuzování v Česku je, ale to není naše starost. My jsme investorem a čekáme, až stavební povolení opět nabude právní moci," řekl Drápela.

Vyčíslení škod za zpoždění bude podle něj obtížné a záleží na termínu, kdy se podaří spalovnu zprovoznit. "Teď hledáváme významného odborného konzultanta, který nám s výpočtem nákladů pomůže, protože se určitě stane předmětem soudních pří, které povede Plzeňská teplárenská se státem," uvedl. Pokud bude zařízení uvedeno do provozu letos, vešly by se škody do 100 až 150 milionů korun.

"Do konce ledna provedeme profuky zařízení, aby se z něj dostaly všechny nečistoty a potom ho napustíme chemikáliemi. Pokud nebudeme mít dokumenty, které potřebujeme k provozu, tak dojde k fyzické konzervaci a na stavbě zůstane jen vrátný. A budeme čekat, až ta razítka dostaneme," řekl Drápela. Odhadl, že hotové zařízení by mohl investor převzít od dodavatele, pražské ČKD Group, na přelomu března a dubna.

Krajský soud reagoval na žaloby odpůrců spalovny. Ti se obávají, že její provoz zhorší životní prostředí. Domnívají se, že spalovna není nutná, pokud se bude víc třídit a jinak zpracovávat odpad.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů