Čtvrtek, 28. března 2024

Čištění zeminy v ropných lagunách v Ostravě může začít příští rok

Čištění zeminy v ropných lagunách v Ostravě může začít příští rok

Sanace zhruba 400.000 tun kontaminované zeminy po odtěžení kalů z ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě by mohla začít v roce 2017. Radní města by do konce měsíce měli rozhodnout, jaký způsob vyčištění zeminy podpoří. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Samotné odstranění kalů z lagun má na starosti pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která vyhrála výběrové řízení. Vyčistit ale bude nutné i zeminu. "Všechny varianty sanace lagun po Ostramu, které se zvažují, počítají s tím, že bude i kontaminovaná zemina v různém rozsahu a různým technickým způsobem dekontaminována tak, aby nedošlo k žádnému šíření do okolního prostředí, ani aby nebyly ohroženy zdroje podzemních vod," uvedl Macura.

Podle primátora bude nyní postup takový, že by zhruba do pololetí letošního roku měl být definitivně vybrán způsob dekontaminace zeminy. Macura uvedl, že pro tento účel už bylo připraveno 19 základních variant, některé jsou ale nevhodné, 11 bylo vyhodnoceno jako možných, čtyři pak jako doporučené. "Do konce roku 2016 by mohla být vypsána veřejná soutěž na likvidaci těch zemin a domnívám se, že v druhé polovině roku 2017 by mohla začít vlastní práce na dekontaminaci zemin," míní Macura. Podle něj je možné, aby čištění zeminy postupovalo paralelně s odtěžováním zbývajících kalů, protože laguny se od kalů budou čistit postupně. Macura tak odhaduje, že sanace zeminy by mohla být hotova v roce 2019.

Podle primátora se cena za vyčištění zeminy u čtyř variant, které jsou doporučeny, pohybuje řádově od 1,1 do 1,5 miliardy korun. "Město bylo vyzváno k tomu, aby dalo stanovisko ke způsobu sanace zemin. My počítáme, že se tím rada města bude zabývat do konce tohoto měsíce," řekl Macura. Podle něj by se mělo při výběru vhodného způsobu čištění zeminy zohlednit nejen ekologické hledisko, ale například i doba trvání samotné sanace i to, aby po vyčištění bylo území předáno v takové podobě, která bude umožňovat využití prostoru do budoucna.

Macura připomněl, že pozemky jsou nyní majetkem státu a v územním plánu je s nimi počítáno jako se zónou pro lehký průmysl. Primátor ale uvedl, že si dokáže představit i změnu územního plánu tak, aby v místě mohl vzniknout třeba lesopark, který by přispěl k odprášení lokality, v jejíž blízkosti se nachází sídliště Fifejdy.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Obyvatele v okolí obtěžují zejména zápachem. Čištění lagun provázejí problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Vytěženo bylo už zhruba 200.000 tun kalů, jenže se ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se původně nepočítalo. Právě tyto takzvané nadbilanční kaly nyní bude odstraňovat společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Podle uzavřené smlouvy má jít o 91.562 tun kalů. Jejich odtěžení má stát 429 milionů korun. Firma uvedla, že je kaly schopna po získání všech potřebných povolení odtěžit do jednoho roku. Kromě kalů je ale nutné vyčistit i dekontaminovanou zeminu.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů