Pátek, 29. března 2024

Loňské sucho způsobilo v jihočeských lesích škody za miliony

Loňské sucho způsobilo v jihočeských lesích škody za miliony

Extrémně suchý a horký rok 2015 napáchal v lesích na území jižních Čech škody, které lesníci nepamatují. Vlivem velkého tepla uschly lesníkům stovky tisíc sazenic a mají tak škodu v řádech milionů korun. Sucho také způsobilo enormní nárůst množství kůrovce. Pokud se bude podobný rok opakovat, může již v lesích způsobit katastrofu. ČTK to řekli zástupci lesních společností či příspěvkových organizací, které hospodaří v lesích v jižních Čechách nebo na jejich hranici.

"Situace s nezdarem zalesnění se nedá srovnat s žádným rokem, který si pamatujeme. Nedostatek vláhy byl opravdu limitujícím faktorem zalesňování. Loňské počasí mělo nejvýznamnější vliv na zalesňování a vývoj škůdců lesa," uvedla mluvčí společnosti Lesy ČR Eva Jouklová. Státní podnik Lesy ČR každý rok v jižních Čechách běžně sází zhruba 3,8 milionu sazenic, obhospodařuje zhruba 111.000 hektarů lesa. Loni museli lesníci ještě před vysazením reklamovat téměř 96.000 sazenic. "Kvůli nepříznivému počasí uhynulo i dalších 190.000 kusů sazenic, ty budou znovu vysazeny na náklady Lesů ČR," podotkla mluvčí. Škoda se podle ní vyšplhala přes tři miliony korun.

Oslabení smrkových porostů suchem způsobilo ve státních lesích na jihu Čech nárůst podkorního hmyzu, zejména kalamitních škůdců lýkožrouta smrkového a lýkožrouta lesklého. "Zatímco v roce 2014 jsme asanovali 22.000 metrů krychlových kůrovcového dříví, za leden až listopad 2015 to bylo již 70.000 metrů krychlových," uvedla Jouklová.

Vojenské lesy se v jižních Čechách starají o téměř 17.000 hektarů lesa a loni jim uschlo 440.000 sazenic všech druhů dřevin. "Je to 42 procent z našeho celkového objemu zalesnění pro rok 2015," uvedl mluvčí Vojenských lesů Jan Sotona. Také on hodnotí uplynulý rok z hlediska srážkového úhrnu a vlivu na fungování lesa jako extrémní. "Dle našeho sledování na vlastní meteostanici během letních měsíců nepršelo v Boleticích vůbec a měsíce červen a září byly srážkově velice podprůměrné," uvedl mluvčí.

Společnost Kašperskohorské městské lesy pečuje o víc než 6000 hektarů lesa. Loni tu vysázeli 75.000 sazenic. "Během léta uschlo zhruba 20 procent z nich. Především se jednalo o listnáče, jako je například buk nebo javor, ale také smrk. Většinou na jižních stráních," shrnul jednatel společnosti Miroslav Mäntl. Loni podle něj na území městských lesů spadlo o téměř dvě třetiny srážek méně, než je průměr za posledních deset let. Městská firma loni zpracovala 1374 kubíků kůrovcového dříví, což je nejméně za posledních sedm let. "Pokud se ale bude opakovat tento rok, nenastane studená a vlhká zima, bude počet kalamitních škůdců v našich lesích gradovat," dodal Mäntl.

Tisíce sazenic odumřely také v lesních školkách, které provozuje Národní park Šumava. Podle mluvčího správy parku Jana Dvořáka ale lesníci výraznější ztráty neevidují. "Je však možné, že se vláhový deficit panující v celé republice projeví na výsadbách z roku 2015 v jarním období roku letošního," dodal. Podle mluvčího byl loňský rok co do početnosti podkorního hmyzu jedním z nejpříznivějších a stromů napadených kůrovcem bylo poměrně málo. "Vzhledem k dosavadnímu průběhu počasí, vláhovým poměrům panujícím v lesních půdách a bohaté semenné úrodě smrku očekáváme, že v letošním roce bude kůrovci napadeno více smrků," uzavřel Dvořák.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů