Čtvrtek, 28. března 2024

V Brně-Žabovřeskách se podařilo zamezit rozšiřování skládky

V Brně-Žabovřeskách se podařilo zamezit rozšiřování skládky

V brněnských Žabovřeskách se podařilo zamezit rozšiřování skládky na Žabovřeských loukách. Podle starosty městské části Pavla Tyralíka (ČSSD) se tam skládka na odhadované ploše osmi hektarů nachází dlouhé roky, předloni ale na ní začal výrazně přibývat odpad. Loni proto radnice začala problém řešit. Oplotila přístup k loukám a více je hlídá i městská policie. Dále má vzniknout studie, která více napoví o množství a složení odpadu. Na základě jejího vyhodnocení by městská část nebo město požádalo o dotaci z EU na likvidaci skládky.

Na loukách se nachází odpad z domácností i stavební suť. "Loni na začátku roku jsme našli asi pět nových skládek. Pak se ale vše začalo řešit, oplotila se většina území a zvýšili jsme počet kontrol. Několikrát jsme tam umístili i fotopasti. Za posledního čtvrt roku jsme žádnou novou nezaznamenali," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Městská část čtyři menší skládky odstranila. Přestože většina odpadu na místě zůstává, podle Tyralíka už další nepřibývá. "K loukám je přístup ze dvou stran. Jeden jsme oplotili, u druhého chceme umístit kameru nebo policejní fotopasti," doplnil starosta. Jakmile bude hotová studie ohledně množství a složení odpadu, městská část nebo město požádá o dotaci na likvidaci. Podle Tyralíka budou potřeba milionové částky.

Městská část chtěla o patnáctimilionovou dotaci požádat Evropskou unii už loni. "Nemohli jsme však žádat kvůli tomu, že projekt požadoval, abychom měli doložené výzvy vlastníkům a nájemcům pozemků, aby se situací něco dělali. To jsme neměli," řekl Tyralík. Za poslední rok ale podle něj městská část vlastníky a nájemce k odstranění odpadu vyzvala. "Výzvy potřebné pro žádost o dotaci máme. S odpadem ale firmy nic neudělaly. Jejich advokáti nám odpověděli, že skládku způsobily třetí osoby," dodal Tyralík. Likvidaci skládky by chtěl vyřešit do konce volebního období v roce 2018.

Žabovřeské louky jsou lokalita, která se nachází mezi řekou Svratkou a ulicemi Jundrovská, Kníničská a Žabovřeská. Před více než 20 lety tam byly skleníky zemědělských družstev, v současnosti tam mají pozemky soukromé firmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů