Pátek, 29. března 2024

Nová CHKO Brdy bude do konce roku přístupná turistům z poloviny

Nová CHKO Brdy bude do konce roku přístupná turistům z poloviny

Nová Chráněná krajinná oblast Brdy (CHKO), která vznikla od ledna na ploše zrušeného vojenského prostoru, bude do konce letošního roku přístupná pro turisty zhruba z 50 procent. ČTK to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nyní je otevřeno veřejnosti 15 až 20 procent území. Rozloha celé CHKO je 345 kilometrů čtverečních, z toho 260 kilometrů čtverečních byl rušený vojenský újezd.

"Brdy je velký projekt. Dnes je to o několika prioritách. A to je značení a pyrotechnická očista, kterou provádí armáda," uvedl Brabec. Minulý týden se o tom přímo na místě domlouval s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). "Tak abychom prioritně vyčistili střední území, které protínají klíčové páteřní cyklostezky a turistické stezky," řekl.

Armáda má sice čištění území naplánováno do konce roku 2017, ale podle Brabce se tam určitě do konce roku vyčistí centrální území od Padrťských rybníků dál. "Armáda slíbila, že udělá maximum pro to, aby byla ta klíčová střední část vyčištěná do podzimu," uvedl.

Ministerstvo životního prostředí chce, aby do konce letošního roku bylo veřejnosti otevřeno zhruba 50 procent CHKO, zejména kolem centrální části. Z plánovaných 450 až 500 kilometrů cyklostezek jich bude nejméně 200 kilometrů, uvedl ministr. V roce 2017 by se podle něj dočišťovali jen okrajové části, které už neblokují páteřní tahy.

Klub českých turistů začne se značením tras okamžitě, jakmile to dovolí klimatické podmínky, nejpozději v březnu dubnu. "Už jsou tam části, které armáda vyčistila, a dá se tam začít," uvedl Brabec.

Do konce února se dohodnou ministerstva životního prostředí a obrany o silnicích, které se v CHKO budou využívat. Ministerstva připravují časový plán, který umožní, aby se silnice při pyrotechnickém průzkumu uzavíraly jen na nejkratší možnou dobu. V provozu zůstane páteřní silnice, kterou už využívali místní, aby nemuseli objíždět celý vojenský prostor.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů