Pátek, 29. března 2024

Fond životního prostředí sníží počty úředníků, ubývá práce

Fond životního prostředí sníží počty úředníků, ubývá práce

Státní fond životního prostředí (SFŽP) sníží až o čtvrtinu počet svých zaměstnanců. Peněz z evropských fondů, které spravuje, totiž ubývá. Mezi nejvýznamnější témata patří Operační program Životní prostředí a Nová zelená úsporám. Fond bude významně snižovat počet úředníků letos a především v roce 2017, protože dotací je méně, řekl ČTK ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Na konci roku pracovalo na fondu 571 lidí, v současnosti jich je o čtyřicet méně a počty mají klesnout ještě minimálně o stovku.

Zaměstnance podle Brabce fond původně přibral kvůli tomu, aby zvládl krizový režim a problémy s čerpáním dotací v minulém programovacím období. "Jakmile to skončí, budeme lidi snižovat, protože bohužel z těch 130 miliard, které byly v období 2007 až 2013, máme dnes 72 miliard. Takže bude míň projektů, a tudíž bude méně zaměstnanců," vysvětlil ministr.

Fond, který spravuje dotační tituly ministerstva životního prostředí, je netypickým služebním úřadem. Dvě třetiny zaměstnanců podle ředitele Petra Valdmana mají služební poměr na dobu určitou. "Vzhledem k době určité se tedy nejedná o ´propouštění´," zdůraznil Valdman. "Máme 121 zaměstnanců, kteří mají smlouvu do konce roku 2016. Tím ale neříkám, že ji těmto všem zaměstnancům neprodloužíme, postupné snižování ovlivňuje řada vnějších faktorů," doplnil.

V minulosti měl OP Životní prostředí s čerpáním dotací problémy, ztráty se odhadovaly pro roky 2013 až 2015 na více než 25 miliard korun. Postupně klesly až pod pět miliard. Za roky 2014 a 2015 jsou ztráty podle odhadů na úrovni maximálně jedné miliardy, ministr je ale chce snížit až na nulu, v horším případě na stovky milionů korun.

Čerpání napomohlo podle Brabce i to, že se zlepšila práce fondu. V roce 2014 posílil o 41 úředníků, i díky tomu téhož roku vyčerpal z OPŽP 31,5 miliardy korun, loni pak 35,1 miliardy. Pro srovnání v roce 2013 to bylo jen 15,1 miliardy a rok předtím 12,1 miliardy.

Fond podle svého vedení změnil styl práce. Úředníci řeší projekty často individuálně, pravidelně telefonují starostům a dalším žadatelům a pracují i o víkendu. I dotační program je proti starému méně administrativně náročný pro žadatele i příjemce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů