Sobota, 20. dubna 2024

Loni se zvýšila návštěvnost jeskyní Moravského krasu

Loni se zvýšila návštěvnost jeskyní Moravského krasu

Loni se zvýšila návštěvnost jeskyní v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku. Je jich pět a zavítalo do nich 340.000 turistů. Návštěvnost se meziročně zvýšila zhruba o 15.000 lidí. Punkevní jeskyně, které jsou nejvyhledávanějším přírodním podzemím v ČR, byly loni kvůli stavbě nového turistického centra na čtvrt roku uzavřeny. ČTK to řekl vedoucí správy jeskyní krasu Jiří Hebelka. Podle něj přibývá tuzemských návštěvníků.

"Punkevní jeskyně, v nichž se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou propojeny se dnem propasti Macochy, jsme loni museli dočasně uzavřít z technických důvodů. S loňskými výsledky jsme spokojeni," uvedl Hebelka. I když se v minulém roce návštěvnost Punkevních jeskyní snížila, naopak výrazně přibylo turistů v ostatních čtyřech jeskyních krasu.

Nový objekt před Punkevními jeskyněmi stál 40 milionů korun. Nahradil původní, který byl již kapacitně i technicky zastaralý.

Punkevní jeskyně loni navštívilo 173.000 lidí, což je meziroční pokles počtu o 15.000 lidí. Naopak nárůst zaznamenaly ostatní jeskyně krasu: Kateřinská s největším přírodním podzemním sálem v ČR, Balcarka s bohatou krápníkovou výzdobou, Sloupsko-šošůvské se spletitým systémem chodeb a podzemními propastmi i Výpustek, v němž je ukryt někdejší utajovaný protiatomový kryt československé armády.

"Letos plánujeme doplňování našich malých muzejních expozic, které má každá z našich jeskyní. Představují jejich minulost, geologii i výsledky archeologického bádání v nich," doplnil Hebelka. V ČR je 14 veřejnosti zpřístupněných jeskyní. Loni si je prohlédlo přes 720.000 lidí. Pět jeskyní Moravského krasu se podílí na celkové návštěvnosti 47 procenty.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů