Pátek, 19. dubna 2024

Podnikatelka dostala pokutu 390 tisíc za nelegální těžbu v CHKO Beskydy a poškození půdy i stromů

Podnikatelka dostala pokutu 390 tisíc za nelegální těžbu v CHKO Beskydy a poškození půdy i stromů

Za úmyslnou nelegální těžbu v Chráněné krajinné oblasti Beskydy uložili inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany lesa v Ostravě pokutu 390 tisíc korun podnikatelce Vladimíře Gabrielle Balvínové. Ta sice o těžbě předem písemně informovala orgán státní správy lesů, kácení ale ve skutečnosti provedla ve výrazně větším rozsahu, než oznámila. Při těžbě navíc došlo k poškození půdy a k přetrhání kořenů okolních stromů.

Podnikatelka koupila lesy a lesní pozemky v katastrálním území Morávka a těžbu zde provedla ve druhém pololetí roku 2013. ,,Poslala vyrozumění na Magistrát města Frýdek-Místek a doložila vyjádření odborného lesního hospodáře. Úmyslnou mýtní těžbu ale provedla nad rámec tohoto vyrozumění," řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě.

Podnikatelka si také k soustřeďování vytěženého dříví nechala bez příslušného povolení vybudovat přibližovací linku v délce 71 metrů se zářezem do svahu, vysokým 1 až 1,8 metru. Po této lince pak bylo dříví přibližováno univerzálním kolovým traktorem. Navíc ještě před zámrazem povrchu půdy na začátku zimy. ,,Tímto stavebním zásahem a následným soustřeďováním dříví nevhodnou technologií a v nevhodném období došlo k přetrhání kořenů a oděru kůry stromů u přibližovací linky. Kořeny ani nebyly včas zatřeny proti vniknutí houbových patogenů," popsal Kozubek. Došlo také k vyvrácení některých stromů u přibližovací linky a k vytvoření kolejí a zářezů hlubokých až 40 centimetrů.

Těžební práce byly českým i slovenským firmám zadány velmi vágně a podnikatelka Balvínová jako vlastník lesa a zadavatelka prací průběh těžby nekontrolovala. ,,Za závažné považujeme, že nelegální těžba byla provedena v druhé zóně CHKO Beskydy. Podle znaleckého posudku došlo k ekologické újmě na lesních ekosystémech v řádech statisíců korun," doplnil Kozubek.

StromPoskozeny.jpg

StromyPoskozeneVyvracene.jpg

ZarezRyhy.jpg

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů