Čtvrtek, 28. března 2024

Hodiny posledního soudu dál dle vědců ukazují za tři minuty 12

Hodiny posledního soudu dál dle vědců ukazují za tři minuty 12

Minutová ručička na symbolických "hodinách posledního soudu", které odměřují riziko globální katastrofy, dál ukazuje za tři minuty dvanáct. Oznámili to dnes vydavatelé Bulletinu amerických jaderných vědců.

Ručička tak zůstala na stejné pozici, na jaké byla před rokem. I když se neposunula blíž k půlnoci, jež znamená konec lidstva, je setrvání na dosavadním místě "vážná" zpráva, míní vědci podle listu USA Today.

"Pokud nezměníme způsob našeho myšlení, bude lidstvo nadále ve vážném ohrožení," prohlásil ve Washingtonu Lawrence Krauss z Bulletin amerických jaderných vědců. "Akce nyní může tyto hrozby snížit. Ale jen tehdy, když si je přiznáme upřímně a postavíme se k nim čelem," dodal.

Odborníci znepokojení prvními atomovými zbraněmi založili neziskový Bulletin amerických jaderných vědců v roce 1945. O dva roky později pak vytvořili "hodiny posledního soudu", u nichž aktualizují polohu minutové ručičky každý rok.

Pohyb ručičky určují výbory ředitelů a sponzorů Bulletinu, které zahrnují ekologické odborníky, fyziky a 18 nositelů Nobelovy ceny.

Krauss, který předsedá sponzorskému výboru, dnes uvedl, že pokrok dosažený v minulém roce - včetně dohody o kontroverzním jaderném programu Íránu a pařížské dohody ohledně zpomalení klimatických změn - vyvažují negativní vývoje, jako je napětí ve vztazích mezi USA a Ruskem nebo jaderný vojenský program Severní Koreje.

"Pravděpodobnost globální katastrofy je velmi vysoká," upozornila rovněž vydavatelka Bulletinu amerických jaderných vědců Kennette Benedictová. "Jedná se o konec civilizace, jak ji známe," dodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů