Sobota, 20. dubna 2024

Čína se loni stala největším trhem s elektromobily

Čína se loni stala největším trhem s elektromobily

Prodej elektromobilů v Číně se v loňském roce ztrojnásobil na 188.000 vozů. Čína tak vystřídala Spojené státy na pozici největšího trhu s elektromobily na světě. Vyplývá to ze studie německého institutu Center of Automotive Management (CAM).

Ve Spojených státech se loni podle studie prodej elektromobilů snížil o tři procenta na 115.000 vozů. Třetí místo obsadila Británie, kde se prodalo 28.000 elektromobilů. Za ní následovaly Francie, Norsko a Německo, napsala agentura DPA.

Podle autora studie Stefana Bratzela stojí za silným růstem prodeje v Číně státní podpora elektromobilů. Čínský ministr financí Lou Ťi-wej nicméně tento týden uvedl, že Čína postupně zruší veškeré subvence na automobily s alternativním pohonem. Upozornil rovněž, že ministerstvo začalo vyšetřovat podvody v tomto odvětví poté, co média informovala o případech falšování statistik. "Falšování a podvody s cílem získat subvence nejenže porušují zákon a finanční předpisy, ale také ničí tržní prostředí," prohlásil ministr.

Zakladatel amerického výrobce elektromobilů Tesla Motors Elon Musk tento týden upozornil, že na sektor automobilů s elektrickým pohonem bude mít negativní vliv propad cen ropy. Dodal nicméně, že společnost Tesla by zhruba za tři roky mohla začít vyrábět elektromobily také v Číně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů