Čtvrtek, 28. března 2024

Tesla bude mít brzy českou konkurenci v bateriích pro domácnosti. Jak bude vypadat a co umí?

Uvedení baterii Powerwall pro domácnosti od společnosti Tesly na český trh se zatím odkládá na neurčito.

Tesla bude mít brzy českou konkurenci v bateriích pro domácnosti. Jak bude vypadat a co umí?

Mezitím však na trh míří inovativní baterie SavBOX-HOME od české společnosti FitCraft Energy, která má nejen nádherný design, ale v mnoho parametrech předčí i samotné zařízení Powerwall.

Fitcraft Energy

Expanze do zahraničí pokračuje

Společnost FitCraft Energy patří v současnosti k největším českým výrobcům kvalitních LiFePO4 akumulátorů. Po tříletém vývoji loni na jaře FitCraft Energy uvedla na trh světovou novinku pod názvem SAVEBOX v nově se rozvíjejícím oboru systémů pro skladování elektřiny. SAVEBOX představuje velkokapacitní all-in-one zařízení pro akumulaci energie v hybridních a ostrovních systémech.

Na rozdíl od tradičních olověných baterií lze LiFePO4 články vybíjet a nabíjet v plném rozsahu, aniž by docházelo ke zkracování jejich životnosti. Navíc, jejich kapacita závislá na rychlosti vybíjení. Další devizou LiFePO4 baterií je jejich hmotnost, která je desetkrát menší oproti olověným akumulátorům, což je přímo předurčuje pro použití v mobilních systémech.

Jednotka SAVEBOX má vstupy pro nabíjení přímo z elektrické sítě, z elektrického generátoru (elektrocentrály), z fotovoltaických panelů a také ho lze nabít energií z větrné turbíny.. K výstupu je pak možno přímo připojit běžné spotřebiče, výkonné pracovní nářadí nebo průmyslová zařízení.

Akumulátor SAVEBOX se prosazuje nejen na trhu v České republice, ale i v zahraničí. Několik jednotek již bylo instalováno na trzích ve Velké Británii, Jihoafrické republice nebo v Peru. Na konci prosince 2015 byl SAVEBOX uveden do provozu v Peru dokonce za účasti prezidenta Peru Ollanta Humala a britského ambasadora. V Peru SAVEBOX pracuje v ostrovním systému v odloučené lokalitě a je napájen fotovoltaickou elektrárnou.

Nový akumulátor pro domácnosti

Horkou novinkou od FitCraft Energy je však jednotka SaveBOX-HOME, která je určena pro skladování elektřiny pro domácnosti. Oficiálně byl tento produkt představen veřejnosti během konference Energetická soběstačnost pro domácnosti, která proběhla dne 21.1.2016 v Ostravě.

Fitcraft Energy


SaveBOX-HOME bude vyráběn ve dvou variantách, a to s kapacitou 4.5kVAh nebo 7,5kVAh. Nespornou výhodou zařízení je jeho modulárnost. Menší jednotku lze kdykoli upgradovat na větší dokoupením dalších akumulátorů.

Baterie pro domácnosti SaveBOX-HOME je vybavena sofistikovanou elektronickou jednotkou, která kontroluje a chrání každý jednotlivý článek. Zaručuje tak zcela bezpečný dlouhodobý provoz se 100% využitím možností použitých akumulátorových článků. U každého článku elektronika precizně sleduje aktuální napětí, proud i teplotu a podle změřených hodnot koriguje proces jeho nabíjení i vybíjení.

Na trh bude oficiálně SaveBOX-HOME uveden během několika dní. Díky atraktivnímu designu a použití kvalitních bateriových článků bude představovat vážnou konkurenci bateriím Powerwall od Tesly.

Právě v případě zařízení Powerwall totiž vůbec není jisté, zda-li se jich zákazníci dočkají v letošním roce na trhu v České republice.

,,Jednání s Teslou o distribucí baterií Powerwall pro východní Evropu se protahují a komplikují. Není vůbec jisté, zda-li oficiálními distributory budou společnosti SolarEdge nebo Fronius. Je možné, že nakonec Tesla zvolí pro distribuci svých baterií jiný distribuční kanál, který však ještě není oficiálně potvrzen," prohlásil minulý týden Petr Klimek ze společnosti SolarEdge Technologies ohledně uvedení baterii Tesla na český trh.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů