Pátek, 19. dubna 2024

Na Nymbursku kraj vyhlásil novou přírodní památku, má přes 140 ha

Na Nymbursku kraj vyhlásil novou přírodní památku, má přes 140 ha

Středočeský kraj vyhlásil na Nymbursku novou přírodní památku Louky u Choťánek, zabírá plochu víc než 140 hektarů. Žijí v ní vzácní živočichové a rostliny vázané na bažinné a podmáčené prostředí. O zřízení nové přírodní památky dnes rozhodli krajští radní. ČTK o tom informovala mluvčí středočeského hejtmanství Nicole Mertinová.

Lokalita se nachází na území obcí Choťánky, Kluk, Poděbrady a Libice nad Cidlinou. "Ze zajímavých rostlin se tu vyskytují například hrachor bahenní, česnek hranatý, pryšec bahenní, žebratka bahenní, šišák hrálovitý a český endemit kostival český," uvedl krajský náměstek pro oblast životního prostředí Marek Semerád (ČSSD). Endemit je druh, který se vyskytuje pouze na jednom určitém území a jinde na světě ne.

Speciální jsou i společenstva ptáků a vzácného hmyzu, jejichž zástupci se vyskytují také na stromech poblíž řeky Labe. Mezi vzácné živočichy v přírodní památce patří třeba brouk kozlíček vrbový nebo ptačí pěvci lejsek bělokrký a moudivláček lužní.

Území je unikátní kombinací cenných rostlin i živočichů, kteří žijí právě na loukách v okolí Labe. "Zachovalo se zde přibližně deset hektarů kvalitních lučních biotopů. U zbývající rozlohy luk již došlo k určité degradaci," doplnil Semerád.

Středočeský kraj vyhlásil novou přírodní památku Louky u Choťánek také z toho důvodu, že mokřady a vlhké louky patří k nejohroženějším biotopům v Evropě.

Ve Středočeském kraji je více než 150 přírodních památek. Patří k nim Kolínské tůně, lom v Kozolupech, Břežanské údolí nebo Černolické skály.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů