Čtvrtek, 28. března 2024

Pardubická sdružení chtějí mít z cvičiště armády rekreační oblast

Pardubická sdružení chtějí mít z cvičiště armády rekreační oblast

Několik pardubických sdružení, spolků a stran usiluje o to, aby město získalo od armády někdejší vojenský prostor podél Chrudimky zvaný Červeňák. Chtějí jej přeměnit na rekreační oblast a přírodní park s naučnou stezkou. Je to ale v kolizi s plánem radnice, která chce přes území vybudovat silniční propojku.

Sdružení vytvořila společnou iniciativu Přírodní park Červeňák. Podle ní byla dosud radnice v této věci málo důsledná, a tak hrozí, že armáda nakonec pozemky prodá soukromým investorům, kteří je využijí jako stavební pozemky nebo komerční plochy.

"Členové iniciativy nijak nezakrývají, že mají velké výhrady k plánům města vybudovat přes dané území novou silnici. Nechtějí ale, aby tento konkrétní spor nyní ohrozil základní cíl," uvedl zástupce iniciativy Filip Sedlák. Ta rovněž zahájila sběr podpisů pod petici požadující převod bývalého vojenského cvičiště na město a zachování přírodního rázu území.

Lokalita má podle ochránců přírody také svou ekologickou hodnotu. "Na území byla zachycena řada vzácných nebo chráněných druhů živočichů. Koryto řeky je dokonce vyhlášeno jako evropsky významná lokalita, kde žije ohrožený druh vážky klínatky rohaté," uvedl Ivan Hoza z pardubické pobočky Českého svazu ochránců přírody.

Pardubice již požádaly o převod pozemků pod budoucí silnicí. Nyní připravují podklady pro žádost o bezúplatný převod celého vojenského areálu, což by do budoucna vyloučilo možné komerční aktivity. "Některé pozemky už bohužel mají i jiné majitele, například Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových," řekl ČTK náměstek primátora Jan Řehounek (ANO). Podle něj lze záměr výstavby silniční propojky s představou přírodního parku skloubit a nalézt kompromis.

Kromě přírody je území zajímavé i svou vojenskou a stavební historií. Stojí zde starý železný obloukový ocelový most, jako pozůstatek činnosti železničního vojska také oblouky i pilíře cvičných mostů. Chrudimku zde překlenuje také další železný most Kohnovy soustavy a nedaleko tenisových kurtů pod Vinicí stojí dodnes nadjezd, pod nímž měla být vedena kdysi zvažovaná přeložka železniční trati na Chrudim.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů