Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci zachytili na fotopasti v Jeseníkách vlka, po 10 letech

Ochránci zachytili na fotopasti v Jeseníkách vlka, po 10 letech

Ochráncům přírody se podařilo v Jeseníkách po deseti letech zachytit pomocí fotopasti výskyt vlka. Jeho záběry získali na začátku roku, odborníkům se poté podařilo zachytit jeho stopy v terénu. Videozáznam po mnoha letech přináší přímý důkaz o pohybu této vzácné šelmy v Jeseníkách. ČTK to dnes řekl Jiří Beneš z Hnutí Duha Olomouc.

"Informace o záznamu vlka se k nám dostala během několika hodin od jeho průchodu před fotopastí. Pochopitelně jsme toho využili a podařilo se nám přímo v terénu zkontrolovat charakteristickou stopní dráhu, změřit délku kroku i velikost samotné stopy. Všechny zaznamenané parametry odpovídaly vlkovi a podtrhly tak věrohodnost krátkého videozáznamu," uvedl zoolog Petr Šaj ze Správy Chráněné krajinné oblasti v Jeseníkách.

Stopy šelem monitorují odborníci v horách od začátku zimy, kdy rozmístili na různých místech Jeseníků a Rychlebských hor na 60 fotopastí. Jde o součást rozsáhlého projektu monitorování šelem, který potrvá do dubna. Zapojily se do něj i desítky dobrovolníků, kteří hledají stopy zvířat přímo v terénu.

Videozáznam pochází z fotopasti místního obyvatele a je k vidění na https://youtu.be/G4iMulApBsc. "O probíhajícím monitoringu velkých šelem v Jeseníkách jsem věděl z médií. Jakmile jsem v počítači zhlédl záběry zvířete nápadně připomínající vlka, ihned jsem záznam zaslal odborníkům k identifikaci," uvedl Filip Seitl, jehož fotopast vlka začátkem ledna zachytila.

Vlk obecný se v Jeseníkách běžně lovil ještě v druhé polovině 19. století. Vyhuben byl v roce 1908, kdy je u Zábřehu datován poslední zástřel. Ojediněle se tato psovitá šelma na území Jeseníků začala vracet po druhé světové válce. Posledním doloženým důkazem o výskytu vlka v Jeseníkách je zastřelený jedinec z roku 2005 nedaleko Břidličné na Bruntálsku.

Nově zjištěný výskyt vlka v Jeseníkách souvisí podle přírodovědců s postupným návratem velkých šelem do české krajiny. Loni bylo podle Jiřího Beneše z Hnutí duha Olomouc opětovně prokázáno rozmnožování smečky u Doks v severních Čechách a vlci byli spatřeni i na Broumovsku a v Javorníkách. "Vlk jako vrcholový predátor může pomoci s regulací přemnožených kopytníků. Severní okraj Hrubého Jeseníku, ve kterém byl videozáznam pořízen, poskytuje velkým šelmám dostatek potravy - divoká prasata, daňky či jeleny. I když vlci dokážou jejich počty snížit, v zásadě nebrání ani rozumnému mysliveckému hospodaření," uvedl Beneš, který je koordinátorem monitoringu šelem v Jeseníkách.

Hnutí Duha se na projektu monitoringu šelem podílí spolu s lesníky a s Agenturou ochrany přírody. Projekt monitoringu šelem v širší oblasti Jeseníků je podpořen grantem z Lichtenštejnska, Islandu a Norska. Podobné aktivity se dějí například i v Krkonoších, Beskydech nebo na Broumovsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů