Úterý, 16. dubna 2024

Ústecký kraj počítá s další spalovnou v Komořanech na Mostecku

 Ústecký kraj počítá s další spalovnou v Komořanech na Mostecku

Dlouhodobá koncepce nakládání s odpady, kterou připravil Ústecký kraj, počítá s vybudováním další spalovny odpadů v Komořanech na Mostecku. Ročně by měla spalovat kolem 150.000 tun odpadů, řekla ČTK krajská mluvčí Lucie Dosedělová. Radní budou koncepci projednávat příští týden, zastupitelé koncem února. Proti spalovně se už dříve postavili ekologové, nově ji odmítá také Chomutov. Spalovnu chce vybudovat společnost United Energy.

Krajský plán odpadového hospodářství je zpracován na roky 2016 - 2025. "Ústecký kraj kraj počítá v novém plánu odpadového hospodářství s výstavbou nové spalovny, která pojme 150.000 tun odpadů. Je tam připravené i integrované povolení, stavební povolení," řekla ČTK Dosedělová. Spalovnu plánuje postavit firma United Energy, která už v Komořanech jednu spalovnu provozuje. I to podle Dosedělové hrálo roli. "Dnes tam stojí spalovna Komořany a my věříme, že je to nejvhodnější místo na výstavbu i druhé spalovny," doplnila mluvčí.

Proti výstavbě nové spalovny se už dříve postavili ekologové. Spalovnu odmítá také Chomutov, který je od plánované stavby vzdálen asi osm kilometrů. "To by městu přineslo zhoršení životního prostředí a zvýšenou zátěž chemickými látkami. V neposlední řadě by Chomutovem projížděla nákladní auta naložená odpadem mířícím do spalovny z dalších měst, což by výrazně zhoršilo životní prostředí," řekl ČTK mluvčí chomutovského magistrátu Jan Rödling.

Chomutov proto odeslal kraji připomínky k nové koncepci. "Spalovna je naddimenzována a počítá se s dovozem odpadů ze širokého okolí. Nejdříve se musí pořádně třídit, snížit množství odpadu, a pak jej řešit. Nechceme tady spalovat odpady, které nejsou naše," doplnil náměstek primátora Marian Bystroň (ANO).

United Energy představila záměr už před několika lety. Zařízení za 2,2 až 3,5 miliardy korun mělo být podle původních plánů v provozu v roce 2015. Tepelný výkon je projektován na 43 megawattů, elektrický má činit 12 megawattů.

Teplárna tvrdí, že hodnoty emisí neporuší a že spalovna bude mít i mnohem menší emise než současná hnědouhelná teplárna. "Spalovna je řešena velmi moderně, navíc vyřeší jiný ekologický problém. A Česko musí množství komunálního odpadu snižovat," řekl už dříve technický ředitel United Energy Petr Mareš.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů