Sobota, 20. dubna 2024

Cheb vypoví smlouvu na svoz odpadu, bude hledat nové řešení

Cheb vypoví smlouvu na svoz odpadu, bude hledat nové řešení

Město Cheb vypoví smlouvu na svoz odpadu se společností Marius Pedersen. Mnohaletá smlouva je zastaralá a není možné ji už dodatečně měnit. Proto se město pokusí na konci smlouvy buď dohodnout nebo o její ukončení požádá soud, řekl dnes novinářům starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD).

"Chtěli jsme smlouvu doplnit o snížení ceny za separovaný odpad, ale právníci řekli, že už to není možné. Chceme proto, aby zastupitelstvo dalo vedení města mandát k jednání o ukončení smlouvy," uvedl Navrátil. Podle něj je asi 20 let stará smlouva napsaná tak, že je pro město běžným způsobem prakticky nevypověditelná.

Proces ukončení smlouvy ale nějakou dobu potrvá, stejně tak jako příprava na nové výběrové řízení na firmu, která bude pro město svoz odpadu zajišťovat. Jde o velkou zakázku, město ročně platí za svoz a likvidaci odpadu asi 35 milionů korun.

Podle Navrátila ale není vyloučená ani varianta, že by si svoz odpadu město zajišťovalo vlastní organizací, kterou by založilo.

Jak ukázal průzkum, který si nechala zpracovat radnice, má Cheb ve srovnání s okolními městy dražší svoz separovaného odpadu, zhruba na srovnatelné úrovni svoz komunální odpadu a levnější svoz bioodpadu.

Nová smlouva s dodavatelem by ale podle vedení města měla být kratší, zhruba na čtyři nebo pět let. Město totiž už několik let připravuje projekt spalovny odpadu. Pokud by se realizoval, výrazně by se měnily podmínky smlouvy, protože by odpad už nekončil na skládce, ale ve spalovně hned za městem.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů