Čtvrtek, 28. března 2024

Využití dronů ke kontrolám komínů odborníci hájí, ale i odmítají

 Využití dronů ke kontrolám komínů odborníci hájí, ale i odmítají

Kouř z komínů kontrolovat pomocí dronů podle meteorologa Josefa Kedera nelze, bezpilotní letouny prý nemohou nahradit fyzické kontroly kotlů a vzorků popela. Odborníci na technologie však tvrdí, že to možné je, záleží na právních aspektech. Drony by se případně mohly využít v navrhovaných kontrolách domácích topenišť. Ty prosazuje ministerstvo životního prostředí v novele zákona o ovzduší. Aby úřady by měly pravomoc kontrolovat, čím lidé topí v domech, a pokutovat.

Novela ale naráží na velký odpor politiků napříč stranami, a to zejména kvůli zásahu práva do soukromí, hledají se alternativní řešení.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) v současnosti neexistuje technologie ke kontrolám komínů, kterou by drony mohly využít a byla by prokazatelná u soudu. "Pokud by taková technologie byla v budoucnu vynalezena, fungovala a mohla by plně nahradit kontrolování kotlů v domácnostech, tak je to pro nás samozřejmě varianta, kterou bychom mohli podpořit," řekl dnes ČTK Brabec. Dodal ale, že využití dronů by muselo být v souladu s ústavou.

Ústav bezpečnostních technologií a inženýrství na ČVUT je ale toho názoru, že současné technologie umožňují pomocí dronů měřit a získat informace o koncentracích znečišťujících látek a chemickém složení spalin. Současně ale konstatoval, že takové měření by mělo sloužit k získání dostatečně průkazného materiálu pro správní rozhodnutí o přímé kontrole zdroje znečištění.

"My říkáme, že nepřímé měření, to znamená měření pomocí dronů, by mělo získat dostatečné materiály pro to, aby úředník mohl rozhodnout o porušení vstupu na soukromý pozemek. Ale to je věc právní a ne meteorologická," reagoval vedoucí Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství Václav Jirovský. Bezpilotními prostředky se zabývá komise na ministerstvu dopravy, jde tedy o to, jakým způsobem se kontroly prosadí do zákona.

Podle Kedera z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je ale řada důvodů, proč nelze drony ke kontrolám použít. "Nevíme, jaké látky bychom odebírali, aby to bylo prokazatelné tomu, čím lidé topí. Nevíme, jakými zařízeními bychom to měli udělat, pokud bychom létali dále od komína, protože nás tam uživatel nemovitosti nepustí," konstatoval. Měřil by se navíc vzduch, který by už byl smíchaný s jinými zdroji z okolních domů.

Použití dronů se podřizuje řadě předpisů kvůli obytné zástavbě, bezpečnosti lidí i provozu na silnici. Respektovat se musí i soukromí občanů, aby se neporušila ústavní práva. ČHMÚ ale plánuje využít drony pro výzkum například koncentrací znečišťujících látek v ovzduší.

Ministr tvrdí, že jsou kontroly přímo v domácnostech nutné kvůli tomu, aby se zlepšilo ovzduší v Česku. Pokud by se v jednom roce opakovaně objevilo podezření na porušení zákona, mohli by úředníci v domě kotel zkontrolovat. Nejdřív by majitel dostal písemné upozornění, podruhé by už na kotel přišla kontrola. Ústavní právníci návrh neodmítají.

Podle MF Dnes ale prosazuje desítka poslanců variantu, která méně narušuje soukromí lidí, byla by alternativou k úředním kontrolám kotlů. Lidovecký poslanec Ivan Gabal dlouhodobě komunikuje s výzkumníky z ČVUT, kteří se využití dronů věnují. "Jakmile se potvrdí, že to technické řešení je možné, proveditelné a měřitelné, tak pozměňovací návrh novely je již detail," řekl dnes ČTK.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů