Pátek, 29. března 2024

Mělničany obtěžuje zápach z cukrovaru, podnik ho slíbil odstranit

 Mělničany obtěžuje zápach z cukrovaru, podnik ho slíbil odstranit

Mělničany obtěžuje zápach z cukrovaru společnosti Tereos TTD, podnik ho do pátku slíbil odstranit. Zápach způsobila změna technologie. Podle vedení společnosti, která má v Mělníku balicí centrum, pochází z lihovarnických výpalků, které se používají jako hnojivo a jsou zdravotně nezávadné. ČTK o tom informovala mluvčí mělnické radnice Helena Vavřinová.

Na nesnesitelný zápach si podle mluvčí v posledních dnech stěžovali hlavně obyvatelé, kteří bydlí v blízkosti cukrovaru. Bývalý řepný plac prohledali hasiči i strážníci městské policie, včetně psovoda, nakonec bylo zjištěno, že problém nastal kvůli činnosti cukrovaru, uvedla mluvčí.

Podle ředitele Balicího centra Mělník společnosti Tereos TTD Přemysla Fialy zápach vznikl kvůli technologické změně při manipulaci s lihovarnickými výpalky. "Naše společnost se tímto omlouvá za způsobenou nepohodu a ubezpečuje obyvatele Mělníka, že se tato situace už nebude opakovat," uvedl ředitel.

Zápach už společnost zmírnila utěsněním skladovací nádrže speciální tkaninou, zbytek zápachu má být do pátku odstraněn neutralizací výparů.

Zápach ve městě trápí i obyvatele Nymburka. Podle místních i vedení města je jeho zdrojem závod na lakování a zinkování Azos CZ, ale firma to odmítá. Problémem se v pondělí zabývali i krajští zastupitelé. Přijali usnesení, podle kterého nesouhlasí s provozem zhoršujícím kvalitu života lidí v lokalitě, podporují kroky krajské rady vedoucí k odstranění problému. Vzali také na vědomí petici, kterou podepsalo přes 1200 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů