Čtvrtek, 18. dubna 2024

Původní vojenský prostor Brdy nahradila nově zřízená CHKO

Původní vojenský prostor Brdy nahradila nově zřízená CHKO

Výběr informací o vojenském prostoru Brdy, který byl zřízen před 90 lety, 19. února 1926 (k 1. lednu 2016 ho nahradila nově zřízená Chráněná krajinná oblast Brdy):

- Pohoří Brdy, zabírá celou polovinu brdského hřebene, leží přibližně 50 kilometrů jihozápadně od Prahy zhruba mezi městy Hořovice, Příbram, Rožmitál pod Třemšínem a Rokycany.

- Vojenský prostor Brdy (dříve nazývaný též vojenský výcvikový prostor Jince) se nacházel ve středních Brdech a vznikl usnesením československé vlády z 19. února 1926, dělostřelecké cvičiště zde bylo zřízeno o dva roky později. Za druhé světové války zabrala prostor německá armáda, která jej zvětšila. Prostor byl dále rozšířen v 50. letech, kdy byla pro účely protitankové střelnice zabrána řada vesnic ve středozápadní části Brd.

- Jeho rozloha činila 260 kilometrů čtverečních (přibližně polovina rozlohy Prahy); podle rozlohy byl třetím největším z pěti vojenských újezdů v ČR; území tvoří z 90 procent lesy, zbytek jsou louky a vodní plochy. K 1. lednu 2015 zde žilo 30 obyvatel.

- Armáda provozovala v Jincích mimo jiné dělostřeleckou, tankovou, protitankovou i pěchotní střelnici a leteckou zkušební střelnici. Na území prostoru bylo šest dopadových ploch - Tok, Jordán, Brda, Padrť, Bahna a Kolvín.

- Za první republiky zde bylo zkoušeno připravované opevnění, které se z velké části zachovalo do současnosti.

- Zákaz vstupu platil pro veřejnost v letech 1950 až 2015, v roce 2007 byly v omezeném rozsahu zpřístupněny některé okrajové části prostoru. Jelikož nebylo v silách armády celý prostor oplotit a uhlídat, turisté často mířili i do míst, která byla jinak přístupná pouze na propustku.

- Na okraji újezdu měla být umístěna americká radarová základna; v roce 2009 USA od její výstavby upustily.

- Vznik Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy schválila vláda v říjnu 2015 a CHKO byla zřízena 1. ledna 2016 spolu se zrušením vojenského újezdu. Její rozloha je 345 kilometrů čtverečních v původním vojenském újezdu a části jižních Brd. Na části území (asi 50 km2) i nadále zůstává armáda. Do konce roku 2016 bude CHKO podle ministerstva životního prostředí turistům přístupná z asi 50 procent. Z plánovaných 450 až 500 kilometrů cyklostezek bude otevřeno minimálně 200 kilometrů. Do konce roku 2017 by měla armáda dokončit čištění území.

- Nová CHKO zasahuje do katastrálních území 34 obcí ve Středočeském a Plzeňském kraji. Je rozdělena do čtyř zón ochrany, nejpřísnější režim je v I. zóně (3,5 procenta celkové plochy), nejrozsáhlejší je III. zóna, která zabírá přes 84 procent rozlohy.

- CHKO ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin (kosatec sibiřský, rosnatka okrouhlolistá, suchopýr pochvatý, rak kamenáč a škeble rybničná).

- Na území Brd se nachází zřícenina raně gotického hradu Valdek ze 13. století, lovecký zámeček Tři trubky nebo přírodní rezervace Padrťské rybníky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů